Güvenlik

Yine HondaJet kazası, uçak tamamen yandı

Şeref SEZGİN

Arka arkaya gelen HondaJet kazasına bir yenisi eklendi. ABD’de Güney Caroline’da bulunan Summerville Havalimanına inişte özel jet duramayarak pist dışına çıktı. Yanmaya başlayan uçakta yolcu ve mürettebat kendi çabası ile yaralanmadan uçaktan çıkmayı başardı.

Honda imalatı HA-420 HondaJet yine bir kazaya karıştı. Yağışlı bir havada Summerville Havalimanın 1500 metrelik 24 pistine inişte ‘duramayan uçak pistten çıktı. İnişte hydroplaning’in etkili olup olmadığı hazırlanacak rapor ile belli olacak.

Pist sonundaki banketlere çarptı

Pistte duramayan uçak, pist sonundaki banketlere çarparak yangın çıkması sonucu uçak tamamen yok oldu. Uçaktaki 5 kişi enkaz haline gelen uçaktan çıkmayı başardı.

Kanat üstü motor

HondaJeti’n motorlarının konumu sebebi ile yan rüzgar limitlerinin çok düşük olması biliniyordu. Uçak tasarımında yüksek verimlilik için motorlar farklı bir yaklaşım ile kanat üzerinde bulunuyor. Genellikle jet motora sahip uçaklarda motorlar kanat altı veya kuyrukta yer alıyor.

İniş takımlarında zayıflık

Uçakla ilgili olarak ikinci en büyük sorun da HondaJet’in iniş takımlarının küçük ve ince olması. Bu konudaki eksiklik daha önceki kırımlarda da  raporlara yansımıştı.

Son olay ile ilgili ‘unstabil’ bir yaklaşmanın olup olmadığı henüz açıklanmadı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu