Hava KuvvetleriSavunma

Çinliler J-20’de kendi motoru WS-15 ile test uçuşlarına başladı

Çin, çift motorlu 5’inci nesil savaş uçağı J-20’de yerli olarak geliştirilen WS-15 ile test uçuşlarına başladı. Uçak 2011’de ilk uçuşuru Rusya’dan alınan Saturn AL-31 motoru ie gerçekleştirmişti.

Halen tasarım ve geliştirme faaliyetleri devam eden uçak bir süre önce d Çin’in WS-10C motoru ile test yaparken görüntülenmişti.

Çin’in önde gelen askeri havacılık araştırmacısı Andreas Rupprecht, X ile ilgili bir gönderide, Çin’in J-20A savaş uçağı prototipinin, yerli olarak geliştirilen WS-15 motoruyla ilk net görüntüde yakalandığını söyledi.

TheAviationist.com sitesinde Rupprecht ayrıca, WS-15’in varlığını kanıtlayan, belirgin şekilde farklı olan J-20A’ların (seri numarası 2052) tırtıklı egzoz nozullarının yakın çekim görüntüsünü paylaştı.

Karakteristik fabrika sarı astar boya şemasına sahip J-20A, muhtemelen CAC (Chengdu Aircraft Corporation’ın) test tesisi olabilecek bilinmeyen bir meydanda görüntülenmişti:

İlk Rus motoru ile uçtu

J-20 başlangıçta Rus Satürn AL-31 turbofan motoruyla uçtu ve daha sonra 2019’da yerli olarak geliştirilen WS-10C ile değiştirildi. WS-15’in 18.143 kg’lık (40.000 pound) daha yüksek bir itme ve uçağın art yakıcılarla çarpışmak zorunda kalmadan süpersonik uçmasına izin veren bir ‘süper seyir’ yeteneği sağlaması bekleniyor.

Kinematik performansını iyileştirmenin yanı sıra, analistler başlangıçta J-20’nin akrobatik özelliklerini geliştirmesi bekleniyor. Çinliler ayrıca uçağı insansız uçuşlar için de hazırlıyor.

J-20 ve WS-15

WS-15 ile uçan J-20’nin Mart 2022’ye kadar uzandığını iddia eden raporlar. O sırada SCMP (South China Morning Post), WS-15’in “bir dizi testten geçirildiğini” söyleyerek CCTV’nin bir özelliğini aktardı.

Çin’in J-20’lerinin tamamını veya bir kısmını WS-15’lerle aşamalı olarak yenileyip yenilemeyeceği veya yalnızca gelecekteki üretim modellerini güç santraliyle uçup uçurmayacağı bilinmemekte. WS-10C ile uçan J-20’lerin oldukça yetenekli olduğu ve çok çeşitli görev setlerini yerine getirdiği tahmin ediliyor.

2022’de, o zamanlar Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı olan General Kenneth Wilsbach, Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü konferansında ABD’nin F-35’ler ECS (Doğu Çin Denizi) üzerinde J-20’lerle karşılaşmıştı ve “J-20 ile ilişkili komuta ve kontrolden nispeten etkilendiklerini” söylemişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu