SavunmaTürk Savunma SanayiYerli Savunma Sistemleri

GÖKSUR’un katlanır kanatçığı Ankara Rüzgar Tüneli’nde test edildi

GÖKSUR olarak adlandırılan ASELSAN’ın Otonom Yakın Hava Savunma Füze Sistemi ile ilgili önemli bir test aşaması Ankara Rüzgar Tüneli’nde gerçekleştirildi.

Halen gemi platformları için ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKSUR, TÜBİTAK SAGE’nin BOZDOĞAN-DH füzesini kullanarak hava savunma gerçekleştirecek.

Ankara Rüzgar Tüneli’nde denendi

Proje kapsamında geliştirilen katlanır kanatçıklı görüş içi füze modeli Ankara Rüzgâr Tüneli’nde bulunan model hareketlendirme sistemi ve 6 bileşenli iç balans kullanılarak 0.2 Mach hızda farklı hücum, yana kayma, elevator, aileron ve rudder açılarında test edildi.

TÜBİTAK SAGE ekibinin paylaştığı bilgiye göre tutucu kol kaynaklı eksenel kuvvet düzeltmesinin gerçekleştirilmesi amacıyla model arkasındaki boşluktan 4 adet basınç ölçümü alındı.

Taramalar hücum açısı taraması ve yana kayma açısı taraması şeklinde sürekli şekilde (İng. Continuous) gerçekleştirildi. Toplam 361 tarama testinde ölçümler 13 ünde tamamlandı. Testlerde toplamda 15 farklı kontrol yüzeyi açısı kullanıldı.

İlk kez IDEF’23’te sergilendi

Deniz platformları için özel olarak geliştirilen GÖKSUR, ilk defa geçen yıl yapılan IDEF23’te sergilenmişti. Sistem, deniz platformlarına özel olarak geliştirildi.

Sistem, önleyici füze olarak TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve deniz platformlarının hava savunma ihtiyaçlarına göre güncellenen BOZDOĞAN-DH füzesini kullanıyor. GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, ürün ailesi kurgusunda geliştirilmekte olup modüler tasarım yaklaşımıyla üç farklı konfigürasyona sahip çözüm sunuyor.

GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, 360 derece Tehdit İmha Kabiliyeti, Yeni Nesil IIR Arayıcı Başlıklı Güdümlü Mermi, Çoklu Hedef Önleme Kabiliyeti, Müstakilen ve/veya Platforma Entegre Çalışabilme, Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm ve Yüksek Tek Atım Önleme Olasılığı gibi pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor.

RAM’ın muadili

ABD üretimi RAM Sistemi’nin muadili olacak sistemin temel görevi ise deniz platformlarını hedef alan gemisavar füzelerin havada imhası olacak. Türk Donanması envanterindeki MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler’de bulunan ABD üretimi RAM Sistemi’nin mühimmat tedarikinde, Türkiye’ye uzun süredir ambargo uygulanıyor.

Konuyla ilgili Roketsan da LEVENT Projesi kapsamında çalışmalar gerçekleştiriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu