Savunma sanayinde halka arz yeni bir model olur mu?
Savunma Sanayii şirketlerinin borsa ilgisinde yeni sayfa Altınay Savunma Teknolojileri ile açıldı. Kaynak arayışında borsa adımı savunma şirketleri için yeni bir model olabilir mi? Ortaya fazla bir ürün koyamadan yapılan bu adımın başarı oranı nedir?
Savunma sektörünün büyümesi ile birlikte şirketler mali yapılarını güçlendirmek, arge yatırımlarını artırmak üzere borsaya açılıyorlar. Bu konuda ülkemizdeki en önemli örnek ASELSAN oldu.
Halen İstanbul Borsası’nda işlem gören şirketler arasında ASELSAN’ın yanı sıra Koç Grubu’nun Otokar, Karel, Katmerciler, Tümosan, Titra’nın sahibi olan Pasifik Holding ve SDT SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ yer alıyor.
Altınay 1,8 milyar TL topladı
Son adımı ise Altınay Grubu attı. Robotik teknolojiler ile sektöre giren Altınay’ın savunma bölümü halka arz büyüklüğü 1 milyar 88o milyon TL olarak gerçekleşti. Hisse başına 32 liradan 58,8 milyon adet hisse satışı yapıldı. Şirkete planlanandan 6,99 kat fazla talep geldi.
Halka arz ile ilgili olarak Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre, hisselerin yüzde 69’u yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 30’u yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 1’i Altınay Grubu’na dağıtıldı.
Halka arzda, toplam 3.673.554 başvurudan, halka arz edilen 58.823.530 TL nominal değerli payların 6,99 katına denk gelen 411.347.727 TL nominal değerli pay talebi geldi. Halka arzda, yurt içi bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların 2,40 katı, yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların 17,74 katı, Altınay Grubu çalışanlarına tahsis edilen payların 1,72 katı talep geldi.
Altınay Savunma’nın ürünleri
Şirketin savunma sanayiindeki ürünleri üç ana başlıkta toplanıyor. Bunlar, gimbal, mast, servo motoru gibi Hareket Kontrol Teknolojileri. ASELSAN ile ortak kurulan DASAL ise İnsansız Sistem Teknolojileri konusunda dronelar geliştiriyor.