Yunanistan F-4’leri emekli ediyor, hava kuvvetleri 3 ana uçak tipinden oluşacak
Yunanistan Hava Kuvvetleri, uzun yıllardır kullandığı F-4E Phantom II savaş uçaklarını emekli etme kararı aldı. Elindeki F-16 Block 30, Mirage 2000-5 serilerini de satışa çıkartan Yunanistan, 2030 planında hava kuvvet yapısını 3 ana uçak tipinden oluşturmayı hedefliyor.
Yunanistan Savunma Bakanlığı’na atanan Nikos Dendias, dün partisinin düzenlediği organizasyonda yaptığı konuşmasında yeni detayları kamuoyu ile paylaştı. Flight dergisinin haberine göre Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin 2030 Planı, ülkenin askeri tarihinin en kapsamlı reformu olacağına dikkat çeken Bakan Dendias şunları söyledi:
“Bu bir reform, yeni Yunan devletinin kuruluşundan bu yana Yunan Silahlı Kuvvetleri’ndeki en büyük reform olacak. Başbakan ilk yasa tasarısını Bakanlar Kurulu’na sunduğumda bunu söyledi.
Konstantinos Karamanlis’in 1974 yılında Yunanistan’a geldiğinde yaptığı ilk işin Evangelos Averof ile birlikte ülkemiz Silahlı Kuvvetlerini yeniden düzenlemek olduğunu hatırlatmak yeterli olacaktır.
İşte tam 50. yılda Silahlı Kuvvetlerimizde yeni bir gerçeklik yaratıyoruz. 3 farklı eksenimiz var. Birincisi yapı ve ekipmandır. Silahlı Kuvvetlerin yapısını tamamen değiştireceğiz. Tam mevcudiyetin yeni biçimlerine yönlendirileceğiz. Hali hazırda atılmış büyük adımların üzerine inşa edilecek, ancak tüm silah gücümüzü modernize edecek bir silahlanma programı yaratacağız.
Hava kuvvetlerimizde uçak tipini üçe indireceğiz. F-16 Viper ki şimdiye kadar ki en iyi F-16. Bunlardan birini bizzat uçurmanın mutluluğunu yaşadım. 15 gün önce hayatımda bunun başıma geleceğini kim beklerdi?
Rafale’de, muazzam yeteneklere sahip, ileri teknolojiye sahip bir uçak. Ve elbette birkaç yıl içinde batı semalarında uçan en modern uçak F-35. Bunu da öncelikle tarihi uçakları emekliye ayırarak başarabileceğiz.
F-4, 50 yıl dönümü uçuşunu yapacak. 50’inci yıl uçuşunu askeri üste karşılamaya gideceğim. Ülkeye sadakatle hizmet etti ama ilk kez yarım yüzyıl önce Vietnam Savaşı sırasında uçan bir uçaktı.
Ayrıca F16 Block 30 ve Mirage 2000-5’i de satmaya çalışacağız . Pek çok kişi ‘neden’ diye soruyor. Cevap basit. Modern bir uçağın, önceki nesil bir uçağa göre çok daha fazla ateş gücü vardır. Bu bize çok daha pahalıya mal olur çünkü çok daha fazla uçak bakım hattına sahip olmamız gerekir. Bir Mirage 2000-5 bir adet Scalp Füzesi taşıyabilir. Rafale ise 2 adet Scalp füzesi taşır.
Sadece yabancı “raflardan” silah alma mantığına son vereceğiz. Denizde, deniz altında, karada otonom hareket eden güç çarpanları, drone’lar, antidronelar gibi kendi gelişmiş üretimlerimize geçeceğiz”
“Sınırlarımızı büyüttük”
Yunan Bakan Dendias’ın konuşmalarında ‘sınırlarımızı 1947’den bu yana ilk defa büyüttük’ lafını kullanması da dikkat çekti:
“Miçotakis hükümetinin son dört yılında ülkemiz konumunu önemli ölçüde geliştirdi ve ulusal topraklar 1947’den bu yana ilk kez büyüdü. Bu büyüme İyonya Denizi’nde oldu. Şu anda deniz sınırımız 12 mile kadar uzanıyor. Miçotakis hükümetinden önce sınır 6 mildi”
Savaş nedeni
Türkiye için Yunanistan’ın 12 millik adımı savaş nedeni olarak nitelendiriliyor. Bu adımlar Ege Denizi için kesinlikle kabul edilmiyor. Yunanistan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Yunanistan 12 deniz miline çıkarma girişiminde bulundu. Türkiye bu adımı aynı yıl ‘savaş’ nedeni sayacağını bildirdi.
Yunanlılar F-4’leri Almanya’da modernize ettirmişti
Yunan Hava Kuvvetlerinde envantere Türkiye’den kısa bir süre önce 1974’te girmeye başladı. Türkiye’nin 1990’ların ikinci yarısında İsrail ile birlikte filolarındaki F-4E uçaklarını hava-yer ağırlıklı modernize ederken Yunanlılar Almanya’yı seçti. O zamanki adıyla DASA şirketi 39 adet F-4E’yi modernize etti. Benzer bir modernizasyon Almanya tarafından F-4F ICE adıyla kendi uçakları için yapılmıştı.
Yunan F-4’leri modernizasyon ile birlikte AIM-120 AMRAAM atabilecek kabiliyete kavuştu. APG-65 radarı ile birlikte ayrıca AIM-9M füzesi kullanabilir hale getirdi. Kokpite pilotların uçuş verilerini daha sağlıklı takipleri için ekranlar yerleştirildi.
Yunanlılar uçaklar ağırlıklı olarak hava-hava görevlerinde kullanıldı. 1998’de gerçekleştirilen modernizasyonda uçakların 2018’e kadar uçması planlanmıştı. Yunan F-4’leri 2024’e kadar görev yaptı.