Üniversitelilerin tasarladığı Hibrit Bölgesel Yolcu Uçağı Projesi ABD’de yarışmaya katılıyor
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Vortex FoF uçak tasarım ekibi Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından düzenlenen ve dünyanın önde gelen havacılık yarışmalarından biri olarak kabul edilen Aircraft Design 2023 yarışmasına tasarımını tamamladıkları VRT-50 bölgesel yolcu uçağıyla katıldı.
Ekip, yarışmada ilk etapta ön elemeyi geçip değerlendirilmeye alındı. Daha sonra da değerlendirmeye alınan 40 takım arasından 20. oldu.
Nasıl tasarlandı
Türkiye’de tasarlanan ilk hibrit motorlu yolcu uçağı olan VRT-50 üniversite öğrencilerinin aylar süren araştırma, hesaplama, tasarım ve analizleri sonucu sıfırdan geliştirildi. Yarışma şartnamesinde istenen tüm özellikleri karşılayan uçak aynı zamanda bu alandaki ilk örnek olması bakımından da oldukça önemli.
Hedef sivil havacılık için yeni bakış
Takım danışmanı Dr. Hürrem Akbıyık öncülüğünde 9 Havacılık ve Uzay Mühendisliği, 1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisinden oluşan Vortex FoF ekibi karbon emisyonu, işletme maaliyeti ve verimlilik gibi çeşitli avantajlar nedeniyle büyük bir önem kazanan hibrit motorlu hava araçları üzerine çalışmaktadır. Bahsi geçen avantajların yolcu uçakları üzerine ne kadar büyük etki oluşturduğunu doğrudan gören ekip bu teknolojinin sivil havacılığa köklü değişimler getirebileceğini ön görmektedir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından havacılıkta ihtisaslaşacak üniversite olarak belirlenen ATÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde halihazırda Hibrit Motorlu Turboprop yolcu uçağı, sonda roketi ve insansız hava aracı gibi geleceğin teknolojileri üzerine çalışmalar yürütülmektedir.
Ülkemizin son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerinden birisi olan havacılık endüstrisi gelecek 10 yıl içerisinde kendi tasarımı olan yerli bir yolcu uçağı üretmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışmalar yürüten ekip üyelerinin en büyük hedeflerinden birisi de planlanan yerli yolcu uçağı projesi bünyesine katılarak milli teknoloji hamlesine katkı sunmak.
Henüz dünyada uçabilir bir örneği bulunmayan VRT-50, geleceğin itki sistemi olarak adlandırılan hibrit motor konfigürasyonu sayesinde benzer yolcu taşıma kapasitesine sahip klasik yolcu uçaklarına kıyasla yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu yakıt tasarrufu hem yolcuların bilet fiyatlarını düşürüyor hem de karbon emisyonunu azaltarak çevreye daha az zarar veriyor.
VRT-50 2400 km menzil, 28000 feet seyir irtifası, 50 kişi yolcu kapasitesi ve Turboprop-Elektik konfigürasonlu hibrit itki sistemine sahip bir yolcu uçağıdır.