Türkiye’nin en büyük İKA’sı: GÖLGE SÜVARİ göreve hazır
Kara Kuvvetleri’nin uzun yıllar kullandığı Zırhlı Personel Taşıyıcıları M113 insansız hale geldi. Hem araçlar için yeni bir kullanım alanı oluşturulurken daha da önemlisi FNSS, İnsansız Kara Aracı (İKA) konusunda çok özel teknolojileri bir araya getirdi. Çalışmalar yeni değil, 2018’de başladı.
Bir kaç kilogramdan başlayan İKA ailesinin 13,5 ton ile en büyüğü olan GÖLGE SÜVARİ’yi geçtiğimiz günlerde Ankara’da test ettik. Performansını görme imkanına kavuştuk.
FNSS, önümüzdeki aylarda 5 adet Gölge Süvari’yi Kara Kuvvetleri’ne teslim edecek. Eldeki diğer İKA sistemleri ile birlikte Kara Kuvvetleri görevlerin denemesini yaparak sahada kendi deneyecek.
Nasıl ortaya çıktı
Simetrik ve asimetrik tehditlerin birlikte yer aldığı muharebe ortamında İnsansız Kara Araçları’nın (İKA) muharebe sahasındaki rolünün artırılmasına yönelik çalışmalar giderek yaygınlaşmakta. İnsansız sistemler tehlikeli ortamda alabileceği alternatif görevler ve gelişen teknoloji sayesinde sahip olduğu üstün kabiliyetler ile modern orduların ilgi odağı haline gelirken kullanımları giderek zaruri hale gelmeye başlamıştır.
Tolga Özbek testlere katıldı
2018’de başladı
FNSS de 2018 yılında başlattığı çalışmalarının bir çıktısı olan ve M113 platformunu temel alan insansız kara aracı “GÖLGE SÜVARİ” konseptini ilk kez 2019 yılında IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında sergilemiştir. Daha sonra 2021 yılında yine IDEF Fuarında, muharebe sahasının farklı koşullarına göre seçilmiş çok sayıda sensör ve durumsal farkındalık sistemine sahip otonom A-İKA, yazılım geliştirme simülatörü ile birlikte sergilenmiştir.
Bugün gelinen noktada GÖLGE SÜVARİ, başta opsiyonel insanlı olmak üzere uzaktan komuta veya otonom hareket kabiliyetine sahip bir muharebe sistemi olarak sahaya inmiştir. Özellikle, 2022 yılında gerçekleştirilen uluslararası askeri müşterek tatbikatta, muharebe sahasında gerçek operasyon koşullarında kanat elemanı konseptinde uzaktan komuta modunda kullanılmıştır. Bu süreçte, gerçekleştirilen yoğun saha testlerinde elde edilen geri bildirimler sonucunda pek çok iyileştirme yapılmıştır. GÖLGE SÜVARİ, göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarımı ile ateş destek başta olmak üzere her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracı ailesine evirilmiştir.
Dünyanın sayılı insansız araçlarından
FNSS’nin, bu konsepti her türlü zırhlı kara aracına entegre edilebilecek bir kit ile geleneksel bir kara platformuna otonom kabiliyet kazandıran uygulanabilir ve uyarlanabilir bir çözüm olarak sunulmaktadır.
GÖLGE SÜVARİ’nin teknolojik hazırlık seviyesi 6-7’lere ulaşmış olup, bu özelliği ile Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı ağır sınıf insansız kara araçları arasındaki yerini almıştır. Geçen süre zarfında farklı kullanım amaçlarına uygun olarak yeni varyantların geliştirilmesine devam edilmiş, her varyanta özel kullanım konseptleri oluşturulmuş ve buna yönelik detay tasarımlar yapılmıştır. İhtiyaç halinde yaralıların taşınması için sedye bulunan ambulans varyantı, yük taşıma görevleri için gerekli görev ekipmanları entegre edilmesi ile lojistik destek aracı, silah sistemi entegrasyonu ile ateş destek aracı görevlerinde kullanılabileceği gibi, komuta aracı, taktik aldatma aracı ve istihkam keşif aracı olarak da kullanılabilecek olan konsept ile İKA-İKA ve İKA-İHA ortak harekât çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.
Haberleşme performansı ve limitleri artırılan, algılama algoritmaları olgunlaştırılan GÖLGE SÜVARİ, hız ve yön sabitleme, rota takibi, otonom devriye, konvoy takibi, sürülebilir alan tespiti ve engelden kaçınma gibi alanlarda teknolojik hazırlık seviyesi çok daha yüksek bir noktaya ulaşmıştır. Güvenlik önlemleri artırılan, farklı hava ve yol koşullarında kullanım performansı artırılan ve kullanıcı arayüzü tecrübeler doğrultusunda geliştirilen GÖLGE SÜVARİ IDEF 2023’te ziyaretçiler ile buluşmayı bekliyor.
IDEF’te sergilenecek
IDEF 2023’te sergilenecek GÖLGE SÜVARİ konseptinde birden fazla görevin yapılabileceğini göstermek adına yaralı taşıma için sedye entegrasyonu yapılmış olup, ayrıca lojistik destek görevler kapsamında ikmal malzemesi taşıyacak şekilde adaptasyonu da kolayca yapılabilmektedir.
Ayrıca, ateş destek görevleri icra etmek, timlere koruma sağlamak gibi görevler üstlenebileceğini göstermek adına GÖLGE SÜVARİ bir önceki IDEF’ten farklı olarak SANCAK UKK ile donatılmıştır. GÖLGE SÜVARİ, FNSS’nin öz kaynakları ve mühendislik kabiliyetleri ile dışarıdan destek alınmadan, yerli ve milli olarak geliştirilmiş ağır sınıf insansız kara aracı ailesidir.
Köklü savunma şirketi: FNSS
FNSS, ihtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi paletli ve tekerlekli zırhlı araçlar tasarlayan, üreten ve alanında dünya liderleri arasında kabul edilen bir kara savunma sistemleri firmasıdır. Ürünleri, farklı ülkelerdeki kullanıcılar tarafından tercih edilen FNSS, bugüne kadar, binlerce zırhlı muharebe aracını kullanıcılarına teslim etti. FNSS’nin yarattığı geniş ürün ailesi; 15 ton sınıfında paletli zırhlı araçlardan orta ağırlık sınıfı tanka; 4×4’ten 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçlara; seyyar yüzücü hücum köprüsünden zırhlı istihkâm iş makinesine ve insanlı ve uzaktan komutalı kulelere kadar uzanıyor.
Katma değer oluşturmak
FNSS, yetkin ve dinamik kadrosu ile tasarımdan ürün desteğine kadar, tüm ürün yaşam döngüsü boyunca, yenilikçi çözümler sunuyor. Kendini durmaksızın yenileyen FNSS, 1990’da üretimine başladığı araçları, kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde sürekli güncel tutmayı başardığı gibi modern muharebe sahasının ihtiyaçlarını karşılayacak, yeni nesil insanlı ve insansız kara sistemlerini tasarlamayı ve üretmeyi de sürdürüyor.
Dünya pazarlarına en yenilikçi, en modern ve en yüksek teknolojili çözümleri sunan FNSS’nin, paletli araçlarda KAPLAN; tekerlekli araçlarda ise PARS ürün ailesi, geleceğin kullanıcı beklentilerini şekillendiren yeni nesil zırhlı araçlar olacak.
Kullanıcı odaklı sistemler
FNSS, kullanıcının her talebini, ayrı bir proje olarak ele alıyor. Kullanıcının özel ihtiyaçlarını dinliyor ve her kullanıcıya, ihtiyacını tam olarak karşılayan özel çözümler oluşturuyor. FNSS bunu sahip olduğu tasarım ve ürün bilgisi, esnek süreçleri ve kendisi gibi esnek olan iş ortakları ve tedarik zinciri sayesinde başarıyor.
FNSS mühendisliği, ortaya çıkardığı yenilikçi çözümleriyle çok özel ihtiyaçları adresleyen ürünlere hayat veriyor. Bu platformlar, FNSS’nin, kullanıcısını anlayan ve hedef odaklı çözüm sunan iş yapış tarzının en güncel örnekleri arasında yer alıyor.
Geleceğe güvenle bakıyor
FNSS ürünleri, performanslarını, kullanıcılarının gerçekleştirdiği ayrıntılı kabul testlerinin ötesinde, muharebe sahasında da ispat etmiş çözümleri ile öne çıkıyor. Kullanıcı memnuniyetine çok uzun vadeli bakan FNSS, teslim ettiği ürünlerin ömür devrinin ötesine geçebilmesini ve bu süreçte ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçlara da çözüm üretebilmesini olanaklı kılan, güvenilir iş birlikleri kurmasıyla da fark yaratıyor.
Bu niteliği sayesinde FNSS, büyük projelere imza attığı ülkelerde; yerli iş gücü istihdamı, yerel tedarik zinciri kurulması ve teknoloji transferiyle önemli ölçüde ekonomik katma değer yaratıyor. Türk savunma sanayisinin milli bir değeri olan FNSS, 30 yılı aşkın bilgi birikimiyle tüm paydaşlarına yaratıcı çözümlerle değer katmaya devam ediyor.