ABD merkezli uçak imalatçısı Boeing, 20 yıllık pazar raporunu açıkladı. 2043’e kadar toplam 8 trilyon dolarlık 42 bin 595 adet yeni yolcu uçaklık pazar öngörülüyor.
Küresel filonun büyük bir kısmının hizmet dışı kaldığı salgından üç yıl sonra yayınlanan yeni Mevcut Piyasa Görünümü’nde aşağıdaki temel bulgular yer alıyor:
- Yolcu trafiği, yüzde 2,6 düzeyindeki küresel ekonomik büyümeyi geride bırakmaya devam edecek.
- Küresel filo, yılda yüzde 3,5 oranında genişleme sonucunda yaklaşık iki kat artarak 48.600 uçağa ulaşacak.
- Havayolu şirketleri, küresel filonun yaklaşık yarısını yakıt verimliliği sunan yeni uçak modelleriyle değiştirecek.
Boeing Ticari Satış ve Pazarlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad McMullen, şunları söyledi:
“Sektörümüz; havayolu şirketlerinin filolarını sadeleştirerek verimliliği arttırdı ve böylelikle toparlanan talepten de istifade ederek daha önce benzeri yaşanmamış aksaklıkların yaşandığı bu zorlu dönemi büyük bir esneklik ve adaptasyon yeteneğiyle geride bıraktı.
Havacılığın geleceğine baktığımız 2023 yılı Mevcut Piyasa Görünümümüz; orta sınıfın büyümesine bağlı olarak yolcu trafiğinin evrimini, sürdürülebilirlik alanındaki yatırımları, düşük maliyetli havayolu şirketlerindeki sürekli büyümeyi, gelişmeye devam eden tedarik zincirleri ile ekspres kargo teslimatlarına yönelik hava kargo talebini yansıtıyor.” dedi.
Pazar raporu
Boeing’in bölgesel talep ve başlıca eğilimlere ilişkin 2o yıllık projeksiyonunda aşağıdaki tahminler yer alıyor:
- Yarısını Çin’in oluşturduğu Asya-Pasifik pazarı, küresel talebin yüzde 40’ından fazlasını temsil ediyor.
- Güney Asya filosu yılda yüzde 7’nin üzerinde genişleme kaydederek tüm dünyada en yüksek büyüme hızına ulaşacak. Hindistan pazarı, bölgedeki yolcu trafiğinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturacak.
- Kuzey Amerika ve Avrupa’nın her biri küresel talebin yaklaşık yüzde 20’sini yaratacak.
- Düşük maliyetli havayolu şirketleri, 2042 yılında dar gövdeli uçak filosunun yüzde 40’ından fazlasını işletecek ve 20 yıl öncesine ait yüzde 10 oranının ötesine ulaşacak.
- Bölgedeki belirsizlik sebebiyle geçen yıla ait Mevcut Piyasa Görünümü’nden çıkarılan Rusya ve Orta Asya pazarındaki talep, bu seneki tahmine Avrasya bölgesi altında dahil edildi. Söz konusu bölge, 2042 yılına kadar küresel filonun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturacak.
- Verimliliği artıran ve maliyetleri düşüren dijital çözümler, güçlü talep oluşturan yedek parça ve tedarik zinciri çözümleri, artan bakım ve modifikasyon seçenekleri, uçuş güvenliğini artırmanın yanı sıra pilot ve teknisyen havuzunu desteklemeye yönelik etkin eğitimlerin dahil olduğu ticari satış sonrası hizmetlerde 3,8 trilyon dolar değerinde pazar öngörülüyor.
Farklı uçak tipleri
- Dar gövdeli yeni uçaklar, geçen yıla ait tahmine göre kısmi bir artış göstererek tüm teslimatların yüzde 75’ten fazlasını teşkil edecek ve toplamda 32.000 uçağa ulaşacak.
- Geniş gövdeli yeni uçaklar, tüm teslimatların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturacak. Bu kategorideki 7.400 uçak, havayolu şirketlerinin yeni pazarlara giriş yapmalarına ve mevcut rotalardaki operasyonlarını daha verimli bir şekilde yürütmelerine imkân sağlayacak.
- Hava kargo pazarı, küresel ticaretteki büyümeyi geride bırakmaya devam edecek ve havayolu şirketleri, aralarında 900’den fazla geniş gövdeli yeni uçakla beraber dönüştürülmüş dar ve geniş gövdeli modellerin bulunduğu 2.800 kargo uçağına ihtiyaç duyacak.
Yeni teslimatlar (2023-2042) | |
Bölgesel jetler | 1.810 |
Dar gövdeli uçaklar | 32.420 |
Geniş gövdeli uçaklar | 7.440 |
Kargo uçakları | 925 |
Toplam | 42.595 |
Boeing’in 1961 yılından bu yana her yıl yayınladığı Mevcut Piyasa Görünümü (CMO), en uzun soluklu uçak tahmini raporu olup, ticari havacılık sektörünün en kapsamlı analizi olarak değerlendiriliyor. Mevcut Piyasa Görünümü hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. Boeing, Pilot ve Teknisyen Görünümü’nü ise 24 Temmuz haftasında yayınlanacak.