Dünyanın ‘ilk kadın savaş pilotu’ Sabiha Gökçen
Dünyanın ilk kadın savaş pilot, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in bugün hem doğum günü, hem de vefat ettiği gün. 22 Mart 1913’te Bursa’da doğan Gökçen, uzun yıllar Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kurumu’nda pilot olarak görev yaptı. 8 bin saat uçtu.
Atatürk’ün 8 manevi çocuğundan biri olan Gökçen, 1935’te pilotaj eğitimi almaya başladı. Rusya’da pilotaj eğitimi gördü. 1937’de Türk Hava Kuvvetleri’ne pilot olarak girdi. Tunceli’de başlayan Dersim İsyanı’nı bastırmak üzere bölgeye hareket eden Hava Kuvvetleri pilotları arasında yer aldı. Operasyona katıldığı için dünyanın ilk kadın pilotu unvanını aldı.
1938’de Vultee tipi uçağıyla beş gün süren Balkan Turu’na katıldı. Bu tur onu tüm dünyaya tanıttı. Atatürk’ün vefatından sonra Türk Hava Kurumu’na geçti. Başöğretmen olarak 1955’e kadar görev yaptı.
1996’da ise son uçuşunu Dassault Falcon 2000 tipi özel jet ile Ankara’da Test Pilotu Daniel Acton ile 83 yaşında gerçekleştirdi. Aynı yıl, Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen “Kartallar Toplantısı”nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde 88 yaşında kalp yetmezliğinden vefat etti. Adı, İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na verildi.