Uçuş Emniyeti

Alaska Havayolları 737 Max 9 için Boeing’ten 160 milyon dolar tazminat aldı

ABD merkezli havayolu şirketi Alaska, geçtiğimiz ocak ayında filosundaki Boeing 737 Max 9 uçağının tırmanışta kopan acil çıkış kapısı nedeniyle Boeing’ten 160 milyon dolarlık tazminat aldı. İmalatçı tazminatı, Alaska’nın yere inen filosu nedeniyle ödedi.

Finansal sonuçlarını açıklayan Alaska Havayolları, ilk çeyrek için Boeing’ten alınan tazminat miktarının 160 milyon dolar olduğunu bilançosunda gösterdi. Olay, havayolunun 5 Ocak 2024 tarihinde 1282 sefer sayılı uçuşunda meydana gelmişti.

Olayın hemen arkasından Federal Havacılık Dairesi FAA kararı ile ABD’deki tüm 737 Max 9 uçakları yere inmişti. Alaska Havayolları da bu karar sonrasında filosundaki 65 uçağını seferden çekmek zorunda kalmıştı.

OIayın hemen ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de Max 9 uçaklarının seferlerini durdurmuştu. Türk Hava Yolları ve Corendon Havayolları, filolarındaki Max 9’ları uçuştan almıştı.

1 milyar dolarlık tazminat davası

Alaska Havayolları ilk üç aylık zarar için 160 milyon dolar alırken uçakta bulunan ve kapının hemen yanında oturan 3 yolcu ise dava açmak üzere hazırlıklarını tamamladı.

Jonathan W. Johnson LLC Avukatlık Firması tarafından Oregon’da açılan davada Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçuşta yaşananların neden olduğu travma nedeniyle açılan davada imalatçı Boeing’ten toplam 1 milyar dolarlık tazminat talep ediliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu