F-16’yı ‘yapay zeka’ uçurdu
Yapay zeka teknolojisi savaş uçaklarında da kullanılmaya başlarken, bazı ülkeler ise yazılım geliştirmeye yönelik adımlarını artırdı. Bu kapsamda ABD’nin 4’üncü nesil savaş uçağı olan F-16‘lar ile ilgili bir gelişme yaşandı. ABD’nin yapay zeka sistemlerini geliştirmek için modifiye ettiği F-16 Vista’lar, 2 saat arayla otonom bir şekilde testi tamamladı. Böylelikle Amerikan Hava Kuvvetleri istediği yazılımı kullanarak jetleri savaş koşullarına göre ayarlayabilecek.
Rusya- Ukrayna savaşı ve Çin-Tayvan geriliminin artmasıyla birlikte ülkeler savunma yatırımlarına hız verdi. Gelişen teknoloji dünyası yapay zeka sistemlerini savunma sanayisine entegre etme çalışmalarında ülkelerin büyük yol katetmesini sağladı. Bu bağlamda F-16‘larda bir gelişme yaşandı. F-16’lar ABD’de iki saat arayla otonom uçuş gerçekleştirdi.
F-16’LAR İÇİN YENİ YETENEĞİN KİLİDİ AÇILDI
ABD Hava Kuvvetleri tarafından 9 Aralık’ta gerçekleştirilen bir uçuş sırasında pilot özel ve yüksek düzeyde modifiye edilmiş F-16’nın kontrolü otonom pilotluk yapan bir yapay zeka sistemine devretti. İki saatten kısa bir süre sonra aynı F-16, tamamen farklı bir yapay zekanın ikinci uçuşu için tekrar gökyüzüne çıktı.
Hava Kuvvetleri bu ilk olarak gerçekleşen iki uçuşla birlikte test sonuçlarına göre algoritmalarda hızlı iyileştirmeler yapmasına olanak tanıyan yeni bir yeteneğin kilidini açtı. Böylelikle uçaklar yapay zeka sayesinde birkaç saat içinde tekrar uçabilecek.
Uzmanlar yapay zekanın gelişmekte olan bir teknoloji olması nedeniyle F-16 Vista’nın kazandığı bu yeteneklerin kritik olacağını belirtiyorlar.
Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu araştırma direktörü Chris Cotting böylelikle uçağı günde iki defa uçurabileceğini ifade ederken “Bir şeyi değiştirmek istersem. Uçağa gidip yazılımını değiştiririm. Uçağın kendisi simülatör gibi davranır.” dedi.
Yapılan bu yapay zeka desteği ile F-16 savaş uçakları kolay bir şekilde farklı uçuş ve saldırı yeteneklerine hazırlanabilecek. (Akşam)