Deniz KuvvetleriTatbikat

16 NATO ülkesinin donanması Aksaz’da buluştu

NATO’nun en büyük deniz tatbikatlarından olan Dynamic Mariner, Mavi Balina, Nusret 2022  ülkemiz ev sahipliğinde, savaş rüzgarlarının tüm dünyada estiği bu günlerde gerçekleşti. Tatbikata, 16 NATO ülkesinden 22 gemi ve denizaltı katıldı. Deniz Kuvvetlerimizle birlikte 50 gemi, 4 denizaltı ve 34 uçak, 16 helikopter ve 2 İHA ile 9500 personel görev yaptı. Bu personelin yaklaşık 8 bini Deniz Kuvvetleri, SAT ve SAS Komandoları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na aitti.

Kapsam açısından tatbikat, bu yıl NATO’nun Akdeniz’deki en büyük tatbikatı oldu. Aksaz Deniz Üssü merkezinde yapılan tatbikatlar, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de gerçekleştirildi. 

Kanalımızın videosu için tıklayın

 

Yunanistan da katıldı

Katılımcı ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Polonya, Romanya, Yunanistan yer aldı. Hatta Yunan gemisi, diğer NATO gemileri ile birlikte Aksaz Deniz Üssü’nden çekilen fotoğraf, büyük ilgi çekti.

Bu tatbikatlar aynı zamanda NATO harekâtlarını sevk ve idare yeteneğine haiz yetişmiş personele ve komuta gemisi görevini icra edebilecek unsurlara sahip Türkiye’nin NATO Mukabele Kuvveti (NRF) Deniz Unsur Komutanlığı (MCC) görevini 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla İngiltere’den devralması öncesinde de önemli bir tecrübe oldu.

Tatbikat sırasında Türk Deniz Gücü ve İspanyol Deniz Kuvvetleri amfibi unsurlarının harekâta hazırlık seviyesi değerlendirildi. 

Bölgesel deniz kontrolü

Tatbikatın ilk bölümünde Harekâta Hazırlık ve Kuvvet Entegrasyon eğitimleri ile Fiilî Silah Atışları yapıldı. Bunu tatbikatın son bölümünde Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de eş zamanlı olarak Bölgesel Deniz Kontrolünün Sağlanması, Kritik Altyapıların Korunması, Deniz Güvenliği ve Deniz Ulaştırma Hatlarının Korunması ile Hibrit/Asimetrik Tehdide Karşı Koyma eğitimlerini içeren “Çok Tehditli Ortamda Harekât” eğitimleri izledi.

NATO’nun paylaştığı çekimlerde TCG Bayraktar, Tank Çıkarma gemisi dikkat çekti. Türkiye’de üretimi yapılan gemi, TCG Sancaktar ile birlikte Deniz Kuvvetlerinin önemli bir gücünü oluşturuyor. 

AH-1W’ler atış yaptı

Tatbikat sırasında Deniz Havacılığa ait S-70 SeaHawk helikopterleri gemi konuşlu görev yaptı. Deniz Havacılık envanterine yeni giren AH-1W Super Cobra’lar da atış gerçekleştirdi. 

NATO çekimlerinde ayrıca tatbikata katılan komutanlar da röportaj verdi…

Tatbikat açısından Türkiye’nin önemli bir sınav verdiğine dikkat çeken farklı ülkelerden komutanlar, 2023’ten itibaren Türkiye’nin NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı’nı yürütmesine hazır olduğuna dikkat çekti. Bu tür organizasyonların farklı ülkelerin birlikte harekat yapabilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan komutanlar, NATO’nun sıkıntılı bu günlerde gücünü gösterdiğinin de altını çizdi.

Komuta İngiltere’den Türkiye’ye geçiyor

Türk Deniz Kuvvetleri adına konuşan Albay Osman Diler, “Akdeniz’de önemli bir deneyime ve mevcudiyete sahip olan Türk Donanması, Daimi Deniz Kuvvetleri ve Deniz Muhafızı Harekatı gibi NATO operasyonlarına ve görevlerine şimdiden katkıda bulunmaktadır. Şimdi, 2023’te NATO Mukabele Gücüne liderlik etme sorumluluğuyla, diğer Müttefik ülkelerle birlikte çalışırken onu daha yüksek bir düzeye çıkarmanın zamanı geldi” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu