ABD, Arjantin’deki Venezuela uçağına el koymak istiyor
ABD, iki aydır Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bekletilen Venezuela uçağına el koymak istiyor.
Amerikan Adalet Bakanlığı, İranlı terörist bir grupla bağlantısı olduğunu iddia ettiği uçağa el koymak için Arjantin’e resmen başvurdu.
İddiaya göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantısı bulunan Mahan Air adlı havayolu şirketi, filosundaki Boeing 747-300M tipi bir kargo uçağını ABD kanunlarına aykırı bir biçimde Venezuelalı Emtrasur firmasına sattı.
ABD açısından sadece Mahan Air değil, Venezuelalı şirket de yasaklı durumda.
Zira Emtrasur, Venezuela’nın bayrak taşıyıcı havayolu Conviasa’nın bir alt şirketi niteliğini taşıyor.
Bunların yanı sıra, uçağın kaptan pilotunun eski bir İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu olduğu belirtiliyor.
ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu bir terörist örgüt olarak kabul ediyor.
Venezuela devlet başkanı Nicolás Maduro, ABD’nin kendilerine ait bir uçağı çalmaya çalıştığını iddia ederken, Conviasa ise “emperyalist kuşatmaya karşı Venezuela halkının teslim olmayacağını” duyurdu.
Bu garip olayın nasıl sonuçlanacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.
Emtrasur Uçağı Arjantin’de Nasıl Mahsur Kalmıştı?
6 Haziran 2022 tarihinde Buenos Aires Ezeiza Havalimanı’na gelen YV3531 tescil kodlu Boeing 747-300M tipi uçak, Meksika’dan Arjantin’e otomobil parçaları taşıyordu.
Yük boşaltılırken, uçakta on dördü Venezuelalı ve beşi İranlı olmak üzere toplam on dokuz kişinin bulunması, Arjantinli yetkililerin dikkatini çekti.
Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı ve havalimanı işletmecisi, uçağa akaryakıt ikmâli yapmayı reddetti.
Bunun üzerine, 8 Haziran günü, Emtrasur uçağı akaryakıt almadan bir sonraki durağı olan Montevideo Havalimanı’na (MVD) doğru havalandı.
Fakat Uruguaylı yetkililer, uçağın kendi hava sahalarına girmesine izin vermeyince, Boeing 747, Buenos Aires’e geri dönmek zorunda kaldı.
Bundan bir yıl kadar önce İranlı Mahan Air tarafından Emtrasur’a satıldığı ve 2022’nin Ocak ayından itibaren yeni şirketinde faaliyete başladığı belirtilen uçağa Buenos Aires’e inişi sonrasında müdahale edildi.
Medyaya yansıyan iddialara göre işin arka planında, uçakta gereğinden fazla mürettebat bulunması ve bunların arasında İranlıların da olması yatıyor.
Bir diğer iddia ise Mahan Air’in 2011 yılından bu yana ABD’nin yaptırım listesinde yer aldığı ve meselenin bununla ilgili olduğu yönünde.
Venezuelalı personelin Arjantin’den ayrılmasına izin verilirken, İranlıların pasaportlarına el kondu.