Havacılık tarihinin en büyük krizi (özel haber)
Koronavirüs Krizi 16 Mart 2020
Durma noktasına gelen havacılık sektörü, tarihinin en derin krizini yaşıyor. Bir çok uzman, bir önceki büyük kriz olan 11 Eylül terör saldırılarının bunun yanında çok daha küçük olduğuna dikkat çekiyor.
Dünyadaki yansımalarını paylaşıyoruz ancak tolgaozbek.com sitesi olarak Türkiye’deki havacılık şirketlerinin nabzını tuttuk. İşte son durum…
PERSONEL İZNE ÇIKARTILIYOR
Başta Türk Hava Yolları olmak üzere tüm şirketler ilk etapta talep düşmesi ve uçuşların azalması nedeniyle personelinden mevcut izinlerini kullanmalarını istedi. Örneğin THY’de geçmişte yer görevlerinde bir süre çalışabilen hamileler, izne ayrıldı. Bazı şirketler ise personelini ücretsiz izne çıkartıyor.
UÇUŞ EKİPLERİ
Türkiye’de, tüm dünyada olduğu gibi uçuşların durdurulması en çok pilot ve kabin memurlarını etkiledi. Maaşlarının önemli bölümünü uçuş tazminatları oluşturduğu için önümüzdeki aylarda pilot ve kabin memurlarının gelirleri düşecek.
Bazı havayolu şirketleri, bir tam uçuşlu, bir ay da uçuş tazminatı olmadan maaş konusunda görüşmeler yapıyor. Mart ayı içinde bazı şirketler uçuşlarını yarı yarıya azalttı. Bu durumda uçuş tazminatları da yarıya indi. Kötü senaryoda Nisan ayında uçuşların ancak yüzde 25’inin yapılacağı öngörülüyor. Bu da tazminatların yüzde 25 oranına ineceğini gösteriyor.
TOPLANTI ÜZERİNE TOPLANTI
Personel izne çıkartılırken üst yönetim ise tüm havacılık şirketlerinde sık sık toplantı yapıyor. Gözler ise Onur Air’in yarın gerçekleştireceği yönetim kurulu toplantısında. Suudi Arabistan’ın uçuşları durdurması havayolunun hac operasyonunu olumsuz etkiledi. Bulgaristan’da şirket kuran Onur Air’in bu operasyonu da sıkıntılı. Kurulan şirket, Avrupa Birliği ülkelerinden Mısır’ın tatil noktalarına yolcu taşıyordu. Filo önümüzdeki günlerde geçici olarak yere inebilir.
TURKISH DO&CO 1200 KİŞİYİ ÇIKARTIYOR
Türk Hava Yolları ile Do&Co’nun ortak havayolu ikram şirketi Turkish Do&Co da düşen talepten çok etkilendi. Şirket geçtiğimiz günlerde 700 çalışanı ile yollarını ayırdı. Turkish Do&Co, ocak ayında da servis şef uygulamasını durdurmuş ve personeli işten çıkarmıştı. Son gelişmelerle birlikte toplam işten çıkartılan sayısının 1200’e ulaşması bekleniyor.
TGS SÖZLEŞME YENİLEMEDİ
THY ile Havaş’ın ortak yer hizmetleri şirketi TGS, sözleşmeli personeli ile sözleşme yenilemiyor. İlk etapta 120 kişi işten çıkartılırken sayının 200’e yükselmesi bekleniyor. İkinci aşamada ise küçülmeye gidilebilir.
ÇELEBİ’DEN ÜCRETSİZ İZİN
Çelebi de Türkiye’nin uçuşlarını durduğu ülkelerin havayolu şirketleri için görev yapan personelini ilk etapta ücretsiz izne çıkardı. Küçülme konusunda da planlar yapılıyor.
UNIFREE 400 PERSONELİNİ İZNE ÇIKARDI
İstanbul Havalimanı’nın gümrüksüz satış mağazalarını işleten Unifree is düşen talep nedeniyle sıkıntılı. En çok satışın düştüğü mağazaların geliş katında olduğu öğrenilirken yaklaşık 400 personel ücretli izne çıkartıldı. Bu personelin 40’ı mağazalarda karşılayıcı olarak görev yapıyor.