ABD, ‘süpersonik uçak’ çalışması için 60 milyon dolar bağışladı
Yeni süpersonik uçak ‘Overture’ Kuzey Kaliforniya’da üretilecek
ABD Hava Kuvvetleri, ticari süpersonik uçak geliştirme çabaları için Boom Supersonic’e 60 milyon dolar bağışta bulundu. Colorado merkezli şirket, ABD Hava Kuvvetleri’nin, Overture uçağının araştırma ve geliştirmesini hızlandırması için üç yıllık bir sözleşme verdiğini duyurdu.
Ayrıca Boom Supersonic, bu hafta ilk tam ölçekli üretim tesisinin yeri olarak Greensboro, Kuzey Karolina’daki Piedmont Triad Uluslararası Havalimanı’nı seçti. Şirket, 2024 yılında burada üretime başlamayı planlıyor. İlk Overture uçağının 2025 yılında piyasaya sürülmesi, 2026 yılında uçması ve 2029 yılına kadar da ilk yolcularını taşıması planlanıyor.
ArsTechnica’nın haberine göre, Boom Supersonic, kara üzerinde ses altı hızlarda ve su üzerinde ise süpersonik hızlarda (mevcut ticari uçakların iki katından daha hızlı) 65 ila 88 arasında yolcu taşımak üzere Overture’u tasarlıyor. Uçak yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlarla çalışacak şekilde tasarlandı ve şirket, uçağın ilk günden itibaren net sıfır karbon olacağını söylüyor.
ABD Hava Kuvvetleri; yönetici taşımacılığı, özel harekat ve keşif gibi potansiyel uygulamalarla hızlı küresel seyahat ve lojistik için bu teknolojiyle ilgileniyor. Hava Kuvvetleri bu yatırımı, askeri alanda yeniliği teşvik etmeyi ve ticari teknolojileri daha hızlı operasyonel duruma getirmeyi amaçlayan AFWERX programı aracılığıyla yaptı. Stratejik Fon Büyümesi (STRATFI) olarak bilinen ve Boom için sağlanan fon, süpersonik havacılığın geleceği açısından önem taşıyor.
ABD hükümetinin sağladığı bu finansman, aynı zamanda ticari uçuşlar için süpersonik uçaklar geliştirmek amacıyla çalışan bir dizi girişim şirketi arasında yer alan Boom için bir güven oylamasını da temsil ediyor. Bu para, Boom’un çok büyük bir ön yatırım gerektirecek olan Overture’u tamamen finanse etmek için ek özel sermaye artırmasına yardımcı olabilir. Boom, Overture’u geliştirmenin toplamda 6 ila 8 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor.