HaberlerHavacılık Endüstrisi

Yeni süpersonik uçak ‘Overture’ Kuzey Kaliforniya’da üretilecek

Necdet Gürsoy

Sesüstü uçak tasarımcısı ABD’li Boom Supersonic, ilk süpersonik uçak üretim tesisi için Kuzey Karolina, Greensboro’yu seçti. 2022’de temelleri atılacak, 2024’te üretime başlayacak tesis 2 bin 400’den fazla yerel istihdam sağlayacak.

Dünyanın en hızlı ve en sürdürülebilir süpersonik uçağını inşa eden şirket Boom Supersonic, ilk tam ölçekli üretim tesisi için Kuzey Karolina, Greensboro’daki Piedmont Triad Uluslararası Havalimanı’nı seçtiğini duyurdu.

Overture Superfactory, son montaj hattı, test tesisi ve Overture süpersonik yolcu uçağı için müşteri teslimat merkezi dâhil olmak üzere son teknoloji bir üretim tesisi olacak. 65 ila 88 yolcu taşıyan Overture, günümüzün en hızlı yolcu jetlerinin iki katı hızda yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile uçabiliyor.

Boom Supersonic’in kurucusu ve CEO’su Blake Scholl, “Overture üretimi için yerin seçilmesi, yolculara ve havayollarına sürdürülebilir süpersonik hava yolculuğunu getirmede önemli bir adımdır. Ülkenin en iyi ve en parlak havacılık yeteneklerinden bazıları, kilit tedarikçiler ve Kuzey Karolina’nın sürekli desteğiyle Boom, Greensboro’nun dünyanın süpersonik üretim merkezi olarak ortaya çıkacağından emin.” dedi.

Kuzey Karolina, çok sayıda emekli ABD askerini barındıran güçlü havacılık işgücü sayesinde Boom’a üretim tesisi için en uygun konumu sunuyor. Kuzey Karolina ayrıca teknik okullara iyi erişim sağlayarak Boom’a bir dizi vasıflı işgücü sağlıyor. Piedmont Triad bölgesi, Boom’dan Overture üretim rampaları olarak yararlanan birçok birinci sınıf havacılık tedarikçisine yakındır. Ek olarak, doğu sahiline yakınlık, Atlantik Okyanusu üzerinde süpersonik uçuş testlerini kolaylaştırır. Boom şirket merkezi Denver, Colorado’nun hemen dışında kalıyor.

WRIGHT KARDEŞLERİN KITTY HAWK BAŞARISINA BENZİYOR

Overture Superfactory yaklaşık 37 bin 161 m2 olacak ve Piedmont Triad Uluslararası Havalimanı’nda 65 dönümlük bir kampüste inşa edilecek.

Boom, 2030 yılına kadar Kuzey Karolina’da 1750’den fazla kişiye iş imkânı sağlayacak ve 2032 yılına kadar istihdam edilen kişi sayısı toplamda 2400’ü geçecek. Kuzey Karolina ekonomistleri, Overture Superfactory’nin eyalet ekonomisini 20 yılda en az 32,3 milyar dolar büyüteceğini tahmin ediyor.

Boom, yeni nesil süpersonik profesyonelleri geliştirmek için, kamu tarafından finanse edilen Kuzey Karolina üniversitelerine, topluluk kolejlerine veya teknik okullara devam eden öğrenciler için 2032 yılına kadar 200 staj yeri oluşturacak.

Kuzey Karolina Valisi Roy Cooper, “Boom Supersonic’in ilk üretim tesisi için uçuştaki ilk eyaleti seçmesi hem şiirsel hem de mantıklı. Wright Kardeşlerin Kitty Hawk’taki başarısı gibi, bu yenilikçi şirket de uçak yolculuğunu hız ve sürdürülebilir enerjiyle dönüştürerek başarılı olacak.” dedi.

Boom, bu yıl içinde Overture Superfactory’de çığır açmayı planlıyor ve 2024’te üretime başlayacak. İlk Overture uçağının 2025’te piyasaya sürülmesi, 2026’da uçması ve 2029’a kadar ilk yolcularını taşıması planlanıyor. Siparişler de dâhil olmak üzere Overture’a ticari ilgi ve opsiyonlar, United Havayolları ve Japon Havayolları’ndan toplam 14 milyar dolar. Boom ayrıca uçağın hükümet uygulamaları üzerinde ABD Hava Kuvvetleri ile birlikte çalışıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu