Avustralya’nın başı Avrupalı helikopterlerle dertte
Avustralya, İngiliz ekolü ordu sisteminde bundan yaklaşık 15-20 yıl önce hem denge hem de rekabeti sağlamak üzere Avrupa’dan bir çok sistem aldı. Bunlar arasında Tiger taarruz helikopteri, NH90 Taipan Genel Maksat helikopterleri ile Airbus A330 MRTT tipi tanker uçaklar bulunuyordu.
Ancak geçen yıllar sonrasında A330 haricindeki Avrupalı sistemlerden özellikle de helikopterlerden Avustralya memnun kalmadı. Uzun yıllar kullanılacak Tiger helikopterleri, bir türlü yeterli harbe hazırlık oranı yakalayamaması, sürekli arızalar ve yüksek modernizasyon maliyetleri ile envanterden çıkıyor. Yerine Avustralya ABD’den Boeing AH-64 serisi helikopterler alıyor.
Benzer bir durum NH90 Taipah helikopterlerinde de yaşanıyor.
Geçtiğimiz günlerde kara havacılık birliklerinde yeni bir organizasyona giden Avustralya Ordusu, NH-90’ların yerine 40 adet Sikorsky UH-60 Blackhawk genel maksat helikopteri alımına karar verdi. Toplam 4,8 milyar dolarlık proje için Avustralya Ordusu’nun yorumu “Blackhawk helikopterlerinin operasyon maliyeti NH90’dan daha ucuz” oldu.
Çözülemeyen sorunlar
Konuyla ilgili bir raporu kamuoyu ile paylaşan Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, 2010-2020 arısında NH90 Taipan helikopterleri ile ilgili çok sayıda sorun yaşadıklarını belirtti. Sık sık uçuşları durdurulan helikopterlerin yaşadığı büyük teknik arıza sayısı da 9’a ulaştı. Halen Avustralya’nın envanterinde toplam 47 adet NH90 bulunuyor. Helikopterler, 2007’de envantere girmeye başlamıştı. Avustralya NH90’ları 2037 yılına kadar envanterde tutmayı hedefliyor.
Çift motorlu, çok görevli NH90
NH90 helikopteri, NATO görevleri için 1990’lı yılların başında tasarlandı. Oluşturulan NHIndustries ortakları arasında Airbus Helicopters, Leonardo ve Fokker Aerostructures şirketleri yer alıyor. İlk uçuşunu 1995’te yapan helikopter, uzun süren test çalışmalarının ardından 2007’de hizmete girdi.
Halen NH90’ın temel kullanıcıları arasında İtalya, Almanya, Fransa ve Avustralya bulunuyor.
Daha sonra helikopterin kullanıcıları arasına Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Yeni Zelanda, Norveç, Umman, Katar, İspanya ve İsveç de katıldı.
Helikopter, iki pilot ve teknisyenden oluşan uçuş ekibine sahip. 20 tam teçhizatlı asker veya 12 sedye taşıyabiliyor. Motor olarak General Electric imalatı CT7-8E (2474 hp) ve Rolls Royce-Turbomeca imalatı DTM322 (2417 hp) kullanılabiliyor.
Bekleneni veremedi
Helikopterde yaşanan üretim sorunları ve teknik problemler nedeniyle NH90 kullanıcılar arasında beklenen verime ulaşamadı. Bu konuda imalatçı çok sayıda teknik çalışma yaparak bunları aşmayı hedefledi.