Yerli LDM yazıcısı Dragonfly
Savunma sanayiinde milli tasarımlarımızın yurtdışına gönderilmeden prototip üretimlerinin yapılmasını sağlayan DragonFly LDM yazıcısı, Saha EXPO’da Nano Dimension tarafından tanıtıldı. Üç boyutlu baskı ile makine, nano mürekkepler yardımıyla elektronik cihaz üretiminde çığır açıyor.
DragonFly LDM sayesinde klasik yöntemler ile üretimi mümkün olmayan uygulamaların denenmesi ve üretimi de Türk Savunma Sanayi için mümkün hale geliyor. Katmanlı üretim teknolojisi geçtiğimiz otuz yıl içerisinde büyük gelişim göstererek mekanik uygulamalar başta olmak üzere pek çok üretim ortamında yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Elektronik ürünler; kullanılan malzemeler, üretim süreçleri ve işlevlerinin karmaşıklığı nedeniyle katmanlı üretim teknolojisinin getirdiği kolaylık ve olanaklardan bugüne dek yeterince yararlanamıyordu. Bu alanda yapılan denemeler basit tek katlı baskı devre üretiminin ötesine geçememiş, geleneksel yöntemlerin yerini alamadı. DragonFly ise hem mekanik uygulamalarda kazanılan otuz yıllık üç boyutlu basım teknolojisini elektronik uygulamalara aktarma hem de özel geliştirilen nano mürekkepler yardımıyla elektronik cihaz üretiminde çığır açan ilk ve tek makina olma özelliğini taşıyor.
Milli tasarımları prototip için yurtdışına göndermeye gerek kalmıyor
DragonFly LDM, özellikle savunma sanayii ve Ar-Ge kuruluşları tarafından yerli ve milli değer yaratma hedefine tam ve benzersiz destek sağlayabilecek, elektronik üretim konusundaki en önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. Kullanımı ile milli tasarımların yurtdışına gönderilmeden prototip üretimlerinin yapılması, farklı denemelerin hem zaman hem maliyet hem de gizlilik içerisinde takibi sağlanabilecek. Ayrıca dünyadaki rakip savuma firmalarının yaptığı gibi klasik yöntemler ile üretimi mümkün olmayan uygulamaların denenmesi ve üretimi mümkün hale getiriyor.
“Geleneksel üretim yöntemleri ve malzemelerle gerçekleştirilememiş uygulamalar”
CDT’nin sunduğu çözümlerin hem elektroniğin en kapsamlı ve karmaşık noktalarında oluşan sorunların çözümünde kullanıldığını hem de bu teknolojilerin üretimi noktasında yenilikçi ve gelişmeye açık, farklı yöntemleri mümkün kıldığını aktaran CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş, “Sunduğumuz bu teknolojilerin ve çözümlerin başında Nano Dimension teknolojisi ile sunulan Additively Manufactured Electronics (AME) geliyor. AME destekli DragonFly LDM, elektronik baskı devreleri ve cihazların üretiminde çığır açan 3 boyutlu bir üretim makinesi. 2018 yılında piyasaya çıkışından bu yana birçok inovasyon ödülüne layık görüldü, tüm dünyada özellikle savunma, uçak ve uzay sanayiinde ileri teknoloji geliştiren kurumlarca satın alındı. Bugüne dek geleneksel üretim yöntemleri ve malzemelerle gerçekleştirilememiş uygulamalara kapı açtı. DragonFly LDM; yeni nesil teknoloji firmaları arasında yer alan, 1,5 milyar dolar piyasa değerine sahip, hisseleri Amerikan Nasdaq borsasında işlem gören Nano Dimension firması tarafından geliştirildi. 25 yılı aşkın süredir Türk savunma, havacılık, elektronik ve otomotiv sektörlerine elektronik tasarım ve üretim teknolojileri sunan CDT firması, DragonFly LDM ürününü kapsamlı teknik destek ve danışmanlık hizmetleri ile ülkemizde sunuyor” dedi.
Nano Dimension Avrupa, Orta Doğu Ve Afrika Başkan Yardımcısı Stephan Krause ise, “Gelişen pazarlar kapsamında Türkiye, stratejik olarak büyük önem taşıyor. CDT Bilgi Teknolojileri ile Türkiye başta olmak üzere, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerinin sunduğu büyüme fırsatlarını sürekli ele alıyor ve bu yönde çalışıyoruz. 3D teknolojileri dünyayı ve iş yapış şekillerini değiştirmeyi sürdürüyor. Elektronik ürünlerin sağladığı hız ve pratiklik, yüksek verimlilik sunuyor. CDT Bilgi Teknolojileri’nin deneyimli ekibiyle bu teknolojileri Türkiye’ye ve ilgili bölgelere anlatmayı sürdürüyoruz. Endüstrilerin fark yaratan işlere imza atmalarına, geliştirdiğimiz teknolojilerle yardımcı olmak önceliklerimiz arasında. Nano Dimension’un bu sayede bölgedeki büyümesinin daha da hızlanacağına inanıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızı özenle sürdürüyoruz ve yeni nesil teknolojileri tüm dünyaya sunmaya devam edeceğiz” dedi.