STM’den küçük denizaltı
Hem ülkemiz hem de yurtdışında savunma sanayii sektörüne çok sayıda mühendislik projesi gerçekleştiren STM, Küçük Boyutlu Denizaltı Projesi’ne başladı. İlk denizaltı için düğmeye gelecek yıl basılacak.
Toplam 550 ton deplasmana sahip olacak denizaltı, 18 kişilik mürettabatının yanı sıra 6 kişilik özel kuvvet timi de taşıyacak. Denizaltı, özel harekatların yanı sıra mayın harbi ile istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerini de gerçekleştirilecek.
İlk defa detayları 10. Deniz Sistemleri Semineri’nde STM Savaş Sistemleri Grup Yöneticisi Enver Küçükerman tarafından paylaşılan sistem, silah olarak da 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne sahip olacak.
Toplam 42 metre uzunluğu ile Küçük Boyutlu Denizaltı, 4500 deniz mili menzile ulaşması bekleniyor. İki adet dizem jeneratöre sahip olacak Küçük Boyutlu Denizaltı, Lithium-Ion Bataryalar ile sessiz ilerleyebilecek. Toplam 30 gün su altında kalabilecek denizaltı, bu sürede 250 metre derinlikten gidebilecek.
Ege Denizi için önemli bir avantaj
Denizaltıları bulabilmek, yerlerini tespit edebilmek için hem deniz hem de havadan yüksek teknolojiye sahip arama yapmak gerekiyor. Sonarların gönderdiği ses sinyali yayılım şekli denizin sıcaklık, tuzluluk ve basınç değerlerine göre değiştiği için menzil tahmini yapmak güç hale geliyor. Bu nedenle helikopterler daldırma ile denizaltını bulmaya çalışıyor. Veya İHA sistemleri, deniz karakol uçakları sonoboylar atarak su altını tarıyor.
Bu tür ufak denizaltılar ise büyüklere göre sessizlik açısından çok daha ciddi avantaja sahip. Uzmlanlar, özellikle Ege Denizi gibi açık deniz olmayan bölgelerde küçük denizaltıların çok daha zor bulunabileceğine dikkat çekiyor.
1-Şuanda icrası devam eden Deniz Sistemleri Semineri’nde @STMDefence mini denizaltı çözümü olan STM500’ün inşasının seneye başlayacağını belirtmiş. Kimin için inşa edildiği yazılmayan mini denizaltının faydalı olacağı aşikar, ama neden?
Bir bakalım ?
? @Fatih_MehmetK pic.twitter.com/Nj2cpcZNXE
— Cayroskop (@cayroskop) November 15, 2021