Hindistan’ın yerli uçak gemisi: INS Vikrant
Hindistan’ın ilk yerli uçak gemisi gelecek ay deniz testlerine başlıyor. Geminin 2022’de hizmete alınacağı açıklandı.
Yerli Uçak Gemisi 1 (IAC-1) olarak da bilinen INS Vikrant’a bir ziyaret gerçekleştiren Hindistan Savunma Bakanı Raksha Mantri, inşası halen devam eden geminin 2022’nin ilk yarısında hizmete alınacağını belirtti.
Mantri, projeyi “Hindistan’ın gururu” olarak nitelendirirken çalışmalarda ciddi ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Mantri, geminin inşasında kullanılan çelik, silah ve sensör gibi malzemelerin neredeyse %75’inin Hindistan’da üretildiğini ve bunun büyük bir gurur vesilesi olduğunu kaydetti.
Ancak geminin deniz testleri oldukça gecikti. Testlerin çok daha önce başlamış olması bekleniyordu. Eğer testler bu yıl başında başlamış olsaydı yıl sonunda gemi hizmete girmiş olacaktı. Her şey yolunda giderse gemi 2022’nin ilk yarısında Hint Deniz Kuvvetlerinin envanterine girmiş olacak.
Rusya’dan satın alınan INS Vikramaditya’nın ardından Hint Donanması’nın ikinci uçak gemisi olmaya hazırlanan Vikrant, hizmete alındığında Hindistan’ın Indo-Pasifik bölgesinde diğer ülkelerle rekabetine büyük katkılar sağlayacak.
Tasarım faaliyetleri ilk kez 1999 yılında başlayan Vikrant, nispeten özgün bir tasarıma sahip. Vikrant, Ağustos 2013’te suya indirildi ve hali hazırda Hindistan’ın Kerala eyaletinde bulunan Koçi şehrinde geminin donatım işlemleri devam ediyor.
260 metre uzunluğundaki INS Vikrant, 60 metre genişliğe ve 37.500 ton deplasmana sahip. Kısa Mesafeden Kalkış – Bariyerle Duruş (Short Take-Off Barrier Arrested Recovery/STOBAR) konfigürasyonu üzerine inşa edilen geminin toplamda 30’a kadar savaş uçağı ve helikoptere ev sahipliği yapması bekleniyor. Bunlar arasında iki filo (26 adet) MiG-29K savaş uçağı ve 10 adet Kamov Ka-31 helikopterleri yer alacağı tahmin ediliyor. STOBAR’da uçak, kendi itki gücüyle kalkış yapabilmektedir. Geminin baş kısmında yer alan eğimli rampa (ski jump) burada kalkışı kolaylaştırıcı işlev görmekte. (savunmasanayist.com)