Uçuş Emniyeti

Oğlunu uçuşta pilot koltuğuna oturttu

11 Eylül saldırılarından sonra uçuşta kokpite ekip dışında kimse alınmıyor. Ama kaptan pilotun çocuğu kokpitteyse ve pilot koltuğuna oturursa?

Geçen yıl Temmuz ayında meydana gelen olayda, Slovak havayolu Airexplore’nin Boeing 737 tipi uçağında ilginç bir olay yaşandı. Bratislava-Split uçuşu sırasında uçağın kaptan pilotu olan aynı zamanda da şirketin kurucularından Vladimir Nikolic’in oğlu kokpitteydi. Babası yerini oğluna verdi. Bir süre oğlu koltukta otururken çekilen fotoğraflar sosyal medyaya düştü.

Uçuş emniyetini aksatan bu olay sonrasında soruşturma başlatıldı. Havayolundan yapılan açıklamada uçuşun tamamında uçağın kontrolünün pilotlarda olduğu ve ancak yaşanan suistimal durumundan ve verilen endişeden dolayı özür dilendiği belirtildi.

AKILLARA AEROFLOT KAZASINI GETİRDİ

Havacılık tarihi ilginç olaylarla dolu. 23 Mart 1994 tarihinde Rus bayrak taşıyıcı Aeroflot Havayolları’nda çok ilginç bir kaza meydana gelmişti. Uçak Moskova’dan kalkmış ve 75 yolcu-mürettebatıyla Hong Kong’a uçuyordu.

Airbus A310-300 tipi uçağın kaptan pilotu Yaroslav Kudrinsky’nin oğlu15 yaşındaki Eldar ve 13 yaşındaki kızı Yana da uçaktaydı. Kalkıştan 4,5 saat sonra her ikisi de kokpite geldi. Kaptan Kudrinsky önce kızını koltuğuna oturttu. Ve uçuş bilgisayarını özel ayarlara getirerek kızının sanki uçağı kendisi uçuruyormuş gibi sanmasını sağladı.

Ardından oğlu Eldar’ı koltuğa geçirdi. Eldar için de aynı ayarları yaptı. Ancak sonra koltuğunun hemen arkasında kızı ve o gün yolcu olarak seyahat eden havayolunun bir başka pilotu ile muhabbet etmeye başladı.

KUMANDALAR OĞLUNDA

Eldar hala kontrol kolunu sağa doğru çevrili olarak tutuyordu. A310’un sisteminin özelliği, uçak otopilotta olsa bile herhangi bir yöne 45 saniyeden daha uzun süre çevrili tutulursa sistem atıyordu. 

Uçak bir süre sonra yatış ardından da dalış kumandası aldı. İkinci pilot kumandalara müdahale etti.  Lövyeyi kendine doğru çekmeye başladı. Ancak çok fazla kendine doğru çektiği için bir süre sonra dalıştan çıkıp dik açı ile tırmanışa başladı.

A310 süratsiz kalarak soldan yıkıldı ve etrafında dönerek hızla irtifa kaybetmeye başladı. Bu sırada kaptan pilot zorlukla yerine geçti. Uçağı düzeltmeyi başardı. Ancak çok fazla irtifa kaybetmişlerdi. A310, Moskova’nın yaklaşık 5500 km doğusunda , Mezhdurechensk şehri yakınlarında ormanlık araziye düştü. Aeroflot uçağında bulunan 75 kişiden kurtulan olmadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu