BakımHava KuvvetleriNecdet GürsoyYazarlar

TU-2S Dragon Lady 1078 “Gümüş Ejderha” yeniden doğdu

1030 gün sonra ilk uçuşunu gerçekleştiren TU-2S Dragon Lady 1078, gümüş gövdesiyle dikkat çekti. ABD Hava Kuvvetleri Beale Hava Üssünün bakım ekibi ve Lockheed Martin arasındaki ortak çalışmayla neredeyse üç yıl süren kapsamlı bir bakıma giren 1078 kuyruk nolu uçak boyasız olarak yeniden havalandı.

21 Nisan 2021’de Uçak 1078, kanadının hasar görmesine ve hareket edememesine neden olan bir uçuş hattı kazasına karıştı. Kazada herhangi bir kişi yaralanmadı. Ancak 1078 numaralı uçak, Lockheed Martin’in bu uçaklar için genellikle Depo Seviyesi Bakım Programı sağladığı Palmdale, Kaliforniya’daki ABD Hava Kuvvetleri Plant 42 Tesisine uçamadı.

Özel bakım

Uçak 1078 Beale’de sıkışıp kaldığından, kanat onarımı ve tüm Depo Seviyesi Bakım çalışmalarının Plant 42 yerine Beale Hava Üssünde yapılmasına karar verildi. Lockheed Martin teknisyenlerinden ve üs deki pakım personelinden oluşan küçük bir ekip, uçak 1078’deki Depo Seviyesi Bakım restorasyonunu tamamlamak için Beale dışında uzaktan operasyon gerçekleştirdi.

Sadece 5 adet üretildi

Normalde tüm U-2’ler her yedi yılda bir Depo Seviyesi Bakım için Plant 42’ye uçarak tüm uçağın yedi yıllık hizmet için yenilenmesini sağlıyor. Uçak tamamen sökülüyor, motor çıkarılıyor, kanatlar çıkarılıyor, parçalar ve bileşenler değiştiriliyor, uçak yeniden monte ediliyor, yeniden boyanıyor, özel sertifikalı bir pilot tarafından test uçuşu yapılıyor ve son olarak Beale Hava Kuvvetleri Üssüne geri gönderiliyor.

U-2, uzun kanatları nedeniyle inişi en zor uçakların başında geliyor. Bu açıdan eğitim tüm havacılıkta gibi çok daha öne çıkıyor.

Uçak 1078 için tüm bu süreç, U-2’nin ikonik siyah boyasının boyanması dışında Beale’de gerçekleşti. Bu, 2014’ten bu yana ilk kez gümüş bir U-2’nin yeniden boyanmadan önce uçtuğu anlamına geliyor. Bir dizi testi geçtikten sonra, 1078 numaralı uçağın yeni bir kat boya için Palmdale’e uçmasına izin verildi.

Eğitim için ihtiyaç duyuluyor

Uçuş kontrolleri, uçuştan önce sistemleri değerlendirmek için bir taksi testini, güvenlik kontrollerini gerçekleştirmek için düşük işlevsellik kontrol uçuşunu ve uçağı sınırlara götüren ve tüm bileşenlerin kontrol edilmesi için tüm sistemlerin normal şekilde çalışmasını sağlayan yüksek işlevsellik kontrol uçuşunu içeriyordu. Uçağın restorasyonu, yeni U-2 pilotlarının yetiştirilmesinde önem arz eden üç adet iki koltuklu eğitim uçağından birinin tekrar Beale Üssündeki Keşif Filosuna dönmesini sağladı.

Böylece, 2023’te TU-2S 1065’in kullanımdan kaldırılmasından ve 2016’da 1068 kuyruk nolu TU-2S’nin trajik kaybından sonra, 1078 nolu uçak yeni U-2 pilotlarının yetişmesine tekrar imkân tanıyacak. Başlangıçta yalnızca beş adet TU-2S eğitim uçağı inşa edilmişti.

Son test uçuşu, yüksek irtifa basınç kıyafetiyle 70 bin feet’i aşan bir yükseklikte gerçekleştirildi. Tüm testleri geçtikten sonra, uçuş test pilotu, 1078 numaralı uçağı Palmdale’deki Plant 42’ye uçurdu. Burada yeni bir siyah boya tabakasıyla kaplanan uçak 1078, hizmete hazır bir şekilde 21 Mart’ta Beale Hava Üssüne geri döndü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu