Deniz KuvvetleriTürk Savunma Sanayi

Merlin SİDA torpido atışı yaptı

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafın yürütülen Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) projesinde önemli bir yere sahip MİR, ilk kez torpido atışı gerçekleştirdi. ASELSAN ve Sefine tarafından geliştirilen MİR, Denizaltı Savunma Harbi’nde kullanılacak. MİR’in bu görev için tanıtımı, TCG Anadolu’nun teslimat töreninde tanıtılmıştı.

SSB’nın insansız sistemleri arasında önemli yere sahip olan SİDA’lar konusunda geliştirilen ürünler her geçen gün farklı görevlerle ortaya çıkıyor. Bu ürünlerden biri de MİR.

Portekiz’de NATO Tatbikatı’na katılan MİR, önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. MİR’e entegre edilen ASELSAN Torpido Kovan Sistemi ile ilk atış gerçekleştirildi. Torpido, karadaki kontrol istasyonu üzerinden yönetildi.

MİR’in görevleri

MİR İDA, ana amaç olarak denizaltı savunma harbi görevlerinde kullanılırken; istihbarat/gözetleme/keşif, kritik tesis ve yüzen platformların korunması ve su üstü harbi gibi görevlerde de kullanılabiliyor.

 

Otonom seyrüsefer kabiliyeti ve üzerinde bulunan sonarlarla denizaltı savunma harbi kapsamında tespit ettiği denizaltılara karşı hafif torpido ve DSH roketleriyle hücum gerçekleştirebilecek MİR İDA, İHA’larla ve insansız sualtı araçlarıyla birlikte çalışabiliyor.

Sürü görevi

Geçen yıl gerçekleştirilen çalışmada, yine ASELSAN tarafından geliştirilen ALBATROS-S ile MİR İDA, sürü olarak görev yapmıştı.

Testlerin ardından Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, görev hakkında şu bilgileri vermişti:

“Geliştirilen altyapı, herhangi bir İDA’nın sürü unsuru olarak eklenmesine veya sürüden ayrılmasına imkan sağlıyor. Çalışmalar kapsamında çevresel farkındalık, seyir ve algılama teknolojileri üzerinde detaylı faaliyetler icra ediliyor. Farklı sensörlerden alınan verilerle otomatik engel/nesne algılanması ve dinamik manevra yapılabiliyor”

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu