SavaşŞeref SezginYazarlar

Rusların erken uyarı uçağı A-50, Azak Denizi üzerinde düşürüldü

Rus Hava Kuvvetleri’ne ait erken uyarı ve ihbar kontrol uçağı A-50, 14 Ocak’ta Azak Denizi üzerinde düşürüldü. Yakın bölgede görev yapan Il-22M tipi Elektronik İstihbarat uçağı da vuruldu. Il-22M, ağır hasar almasına rağmen mecburi iniş yaptı.

Rus tarafı A-50’nin düştüğü konusunda henüz bir resmi açıklama yapmazken, Il-22M’nin hasar görmüş kuyruk fotoğrafı ise paylaşıldı.

Rusya, 2018 yılında Suriye’de, 2023’te de Wagner Güçlerine’ne ait iki Il-22M’yi dost ateşi ile kaybetmişti.

S-400’ler mi vurdu?

A-50’nin düşürülmesinin ardından Ukrayna tarafı uçağın kendileri tarafından vurulduğunu açıkladı. Başka kaynaklar ise A-50’nin Rusya’ya ait S-400 hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla vurulmuş olma ihtimalinin çok güçlü olduğuna dikkat çekti.

A-50’nin düşürülmesi, uzmanlar tarafından Ukrayna Savaşı’nda önemli bir mihenk taşı olarak adlandırılıyor.

Açık kaynaklara göre, halen Rusya’nın elinde 6 adet aktif durumda A-50 uçağı bulunuyor. Bu uçaklar Rusya tarafından sürekli modernize edilerek güncel sistemlerle kullanılıyor.

230 kilometre radar menzili

Ilyushin Il-76 tipi dört motorlu askeri nakliye uçağından geliştirilen A-50, gövde üzerinde özel bir radar anteni taşıyor. Toplam 15 kişiden oluşan mürettebatı ile A-50 yaklaşım 230 kilometrelik alanı tarayabiliyor. Sistem aynı anda 50 farklı hedefi tespit edebiliyor.

Uçak aynı zamanda su üstü hedeflerin takibinde de kullanılıyor. Radar sistemi deni üzerinde yaklaşık 400 kilometrelik alanı tarayabiliyor.

Il-22M Elektronik istihbarat Uçağı

Il-22M ise dört adet turboprop motora sahip bir uçak. İçinde taşıdığı elektronik sistemler ile Il-22M’ler istihbarat amaçlı kullanılıyor.

Suriye’de vurulan Il-20

Suriye’de çıkan iç savaşın ardından Rusya önemli bir askeri gücü Şam’a kaydırmıştı. Hem iç güvenlik operasyonları hem de İsrail’in yaptığı operasyonların takibi için Il-20 bölgede yoğun olarak uçuyordu.

Bu uçak aynı zamanda İsrail tarafından da dikkatle tespit ediliyordu. İsrail’den kalkan uçaklar, Suriye hava sahasına girmeden akıllı mühimmatlar kullanıyordu. Takip için Il-20 İsrail’in F-16 ve F-15’lerinin peşindeydi. Yönlendirmesi ile Suriye hava savunma birlikleri atış gerçekleştiriyordu.

2018’de 4 adet İsrail F-16 uçağı, Akdeniz açıklarına gelmişti. Burada İsrail ilginç bir taktik izledi. Bölgede devriye atan Il-20’nin yakınında uçtular. Suriye radarları, Il-20’yi görüyor ancak arkasına saklanan İsrail F-16’larını tespit edememişti.

15 kişi hayatını kaybetti

Suriye hava savunma sistemi devreye girdi. Füzeler ateşlenmeye başladı. Ancak İsrail F-16’ları yerine kıyıdan 35 kilometre açıkta uçan Il-20’yi vurdu.

Uçak Akdeniz’e düşerken 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı. İsrail uçaklarının Rus Il-20’nin arkasına saklanması, Moskova’nın çıldırmasına neden olmuştu.

5 yıl sonra bu sefer Wagner

Ukrayna Savaşı’nda ön hatta olan paralı askerlerin oluşturduğu Wagner, geçtiğimiz günlerde Moskova’ya karşı kazan kaldırdı. Elinde tankların, Pantsir, S-300, S-400 gibi hava savunma sistemlerinin bulunduğu paramiliter güçler Ukrayna’da ön hattan çekildi ve Moskova’ya doğru ilerlemeye başladı.

Hızlı ilerleme sırasında Rus güçlerine ait hava araçları da hedef oldu. Wagner, 6 helikopter ve uçağı vurdu.

Olaylarda Mi-8, Mi-24 gibi helikopterler vuruldu.

İşte vurulan uçaklardan biri de özel görev amaçlı tasarlanmış bir Il-22M idi. Vurulduktan sonra yanarak düşen uçakta bulunan 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.

Rusların kim vurduya giden özel görev uçakları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu