ABD Hava Kuvvetleri ‘F-16 sonrası’ uçak arayışında
ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin imalatı “F-16 Savaşan Şahin” sonrası kullanabileceği “uygun fiyatlı” ve ekonomik uçuş operasyon maliyetlerine sahip bir uçak için uzun vadeli ihtiyacını kısa süre içinde değerlendirmeye başlayacak.
Chatham House Kuralı kapsamında konuşan bir yetkili, uçuş saati başına maliyeti sürdürülebilir ve anlamlı sayıda elde edilebilecek bir savaş uçağı tipinin sahaya sürülmesi için önümüzdeki birkaç yıl içinde çalışmaların başlayacağını söyledi.
Uçak tipleri azaltılacak
Yedi tip savaş uçağı filosunu dörde düşürmeye kararlı olduklarını belirten yetkili, Lockheed Martin F-35, Boeing F-15EX, uygun fiyatlı kapasiteyi oluşturan Pre-Block (Blok 25-32) ve Post-Block (Blok 40-52) F-16’lar ile İnsansız Savaş Uçaklarının kullanımına devam edileceğini söyledi.
ABD Hava Kuvvetleri, uygun fiyatlı uçak kategorisinde ekseriyetle kullandığı F-16’lardan sonraki dönemi ve gelecekteki uçak tipinin ne olacağını yakın zamanda değerlendirmeye başlayacak.
Halen bin civarında F-16’ya sahip olan ABD Hava Kuvvetleri, uçakları yoğun olarak farklı coğrafyalarda kullanmaya devam ediyor. Bir dönem F-16’ların gelişmiş Block 70 serisi gibi gelişmiş radar ve sistemlere sahip modellerinin de alınabileceği belirtilse de bu konuda ABD Hava Kuvvetleri net bir adım atmamıştı.
F-16 Programının ilk başladığı 1970’lerin ikinci yarısından günümüze kadar ABD Hava Kuvvetleri için toplam 2 bin 230 adet F-16 üretildi. Bunların 664’ü F-16A, 122’si F-16B, 1238’i F-16C ve 206’sı da F-16D modeli oldu. Halen uçaklar arasında Block 1’den 52’ye kadar farklı modeller bulunmakta.
ABD Hava Kuvvetleri’nin resmi sayfasına göre 1017 adet F-16 faal olarak kullanılıyor.
T-7 bir alternatif olabilir mi?
Bu konuda idamesi kolay, yüksek ihtimalle tek motorlu uçak tiplerin belirlenmesi konusundaki çalışmalar sürerken, Boeing ve Saab tarafından tasarlanan, T-38’lerin yerini alacak T-7 eğitim uçağının silahlı versiyonu için de farklı bir bakış sunuldu.
Halen testleri süren uçak, “F-7” modeli ile bu pazara girebileceği ortaya atılan iddialardan biri. Düşük operasyon maliyeti ile uçağın yeni nesil F-5 olabileceğine dikkat çekiliyor.
HÜRJET için yeni bir pazar
Bu konuda farklı adımlar, tek motorlu, yeni nesil tasarımlara da özel bir pazar açabilir. Halen Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), HÜRJET eğitim uçağının testlerini başarıyla sürdürüyor. TUSAŞ ilk etapta HÜRJET’in eğitim modeline odaklanmış durumda.
Bu konuda General Electric imalatı F404 motorları için de en az 100’ü kesin 100’de opsiyon toplam 200 motor için görüşmeler sürmekte.