Havacılık EndüstrisiVideolar

Geleceğin hava araçlarına plasma teknolojisi Berkant Göksel’den

Yeni nesil plasma teknolojisi, geleceğin hava taşıtlarında kullanılacak. Konu üzerinde 1996’dan bu yana çalışan Uçak Mühendisi Berkant Göksel, Tolga Özbek’e anlattı:

Aslında plasma teknolojisi ilk olarak 1920’li yıllarda ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak farklı teknolojiler bugün başta ABD olmak üzere bir çok gizli projede kullanıldığına dikkat çeken Uçak Mühendisi Berkant Göksel, kurdukları şirket ile bugün tasarımlara devam ettiklerini ve bu konuda danışmanlık verdiklerini söyledi.

Berkant Göksel tarafından kurulan Berlin merkezli Electrofluidsystems 2021’in sonuna kadar ilk önce keşif ve küçük paket teslimatı yapabilen, mini ama çok hızlı uçan iha sistemleri pazara sunmak istiyor. Bu ihalar daha sonraki büyük yolcu modellerine 1:6 ölçekli teknoloji göstericileri olabileceği bildiriliyor.

Bu mini ihalardan biri 6 – 11 kilogram azami kalkış ağırlığı ile 2 – 4 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip ve 1.11 metre kanat açıklığı ile dikey iniş kalkışlı PlasmaFalcon 1.11 (Plazma Şahin) oluyor. Diğeri, daha egzotik olan LH2PlasmaRay 1.11 (Plazma Vatoz) iki versiyonda sunuluyor: İlk model Lityum polimer pilli, 11 – 18 kilogram azami kalkış ağırlığı ile 4 – 8 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. İkinci model ise sıvı hidrojen (LH2) yakıtı kullanarak kilogram başına 325 Watt saati (Wh/kg) enerji sağlıyor. Bu bugün kullanılan 150 – 200 Wh/kg‘lık Lityum polimer pillerinden çok daha verimli görünüyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu