Türkiye Eurofighter için ön anlaşmayı bu hafta yapabilir

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Türkiye’nin Eurofighter alımı için ön anlaşma bu hafta imzalanabilir. Gazetenin görüşmelere yakın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, analistlerin yaklaşık 5,6 milyar dolar değerinde olabileceğini tahmin ettiği sözleşme ile 40 uçaklık alım gerçekleştirilecek.
Ancak kaynaklar, kesin sayı ve uçak konfigürasyonunun hala görüşüldüğünü söyledi. Halen Türkiye’ye Eurofighter satışı konusunda İngiltere ve BAE Systems üzerinden gerçekleştiriliyor.
Eurofighter, Avrupa’nın en büyük üç savunma şirketi olan BAE Systems, Airbus ve Leonardo’dan oluşan bir konsorsiyum tarafından üretiliyor.
Savaş uçağı pazarı, harcanan para miktarı ve bu ileri teknoloji ürünlerini üretip satabilmenin getirdiği prestij göz önüne alındığında, uluslararası savunmada en rekabetçi pazarlardan birini oluşturuyor.
Bu, Avrupa savunma sanayisi ve ABD F-35’lerinin gölgesinde kalan bir uçak programı için bir ivme kazandırabileceğine dikkat çekiyor.
Almanya’nın onayı
Geçtiğimiz ay Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi’nin ardından Alman medyasında Türkiye’ye Eurofighter satışı için yeşil ışık yakılması konusunda yorumlar artmaya başlamıştı.
Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Lahey’de bir araya gelerek görüşme yapmıştı.
Alman medyasından Handelsblatt, “Eurofighter’ların Türkiye’ye teslimatı daha gerçekçi hale geliyor” haberine yer verirken “Trafik ışığı koalisyonu, İngiltere’nin Ankara’ya planlanan savaş uçağı ihracatını engellemişti. Şansölye Merz yönetimindeki hükümet, artık anlaşmanın önünde engel olmak istemiyor gibi görünüyor” yorumunda bulunmuştu.






