Uçuş Tüyoları

Uçakta koronavirüs bulaşma riski 27 milyonda bir

Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA), 1,2 milyar uçak yolculusu üzerinden gerçekleştirdiği araştırmada ilginç bir sonuca ulaştı. IATA, 1,2 milyar yolcudan sadece 44 koronavirüs vakasının tespit edildiğine dikkat çekerek bulaşma riskinin 27 milyonda bir olduğuna dikkat çekti.

IATA Tıbbi Danışmanı Dr. David Powell, “Vakaların yüzde 90’ı bildirilmemiş olsa bile, bu her 2,7 milyon yolcu için bir vaka olduğunu bunun da uçak yolculuğunun covid 19 bulaşma  riski açısından son derece güven verici olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HEPA FİLTRELERİ DEVREDE

Uçaklarda havalandırma sistemlerinde HEPA olarak adlandırılan Yüksek Verimli Partikül Hava filtreleri kullanılıyor. Her ne kadar ekonomi sınıflarında yolcular birbirlerine yaklaşsa da, koltuk arkalığının doğal bariyeri, aşağı doğru hava akışı ve yüksek hava değişim oranları, normal zamanlarda uçakta hastalık bulaşma riskini verimli bir şekilde azaltıyor.

MASKE KULLANIMI RİSKİ AZALTIYOR

Salgın ile birlikte yolcular tüm dünyada uçağa maske takarak alınıyor. Bu durum riskin daha da azaltılmasına imkan sunuyor. IATA’nın araştırmasına göre uçak kabinine çok yakın bir yerde oturmayı diğer çoğu kapalı ortamdan daha güvenli hale getiren, daha fazla ve önemli bir ekstra koruma katmanı sağlamakta.

ARAŞTIRMA HANGİ VERİLER KULLANILARAK YAPILDI?

IATA’nın veri toplama ve ayrı simülasyonların sonuçları, Journal of Travel Medicine’de Freedman ve Wilder-Smith tarafından yakın zamanda yayınlanan hakemli bir çalışmada bildirilen düşük rakamlarla uyumlu olduğu ortaya çıktı.

Olası uçuşla ilişkili vakaların kesin bir çetelesini oluşturmanın bir yolu olmamasına rağmen, IATA’nın havayolları ve halk sağlığı otoritelerine erişimi, mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesiyle birleştirildiğinde, uçak içi iletimin herhangi bir şekilde yaygın veya yaygın olduğuna dair herhangi bir gösterge ortaya koymamakta. Ayrıca, Freedman / Wilder-Smith çalışması, maske takmanın riski daha da azaltmadaki etkinliğine işaret ediyor.

MASKE MECBURİ OLDU

Uçakta maske takılması Haziran ayında IATA tarafından önerildi ve hemen uygulama Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından onaylanarak kural haline getirildi. ICAO özel bir yönetmelik hazırladı.

ICAO’nun COVID-19 krizi sırasında güvenli hava yolculuğu için kapsamlı yönetmeliği, havalimanlarını ve uçakları içeren çok sayıda koruma katmanına dayanıyor. Maske takmak en görünür olanlardan biridir. 

Ancak yönetilen yolcuların girdiği kuyruk, temassız işleme, kabinde daha az hareket ve basitleştirilmiş araç içi hizmetler, havacılık endüstrisinin güvenli bir şekilde uçmayı sürdürmek için aldığı çok sayıda önlem arasında yer alıyor. 

Kuşkusuz HEPA filtre kullanımı ve kabin havası konusunda da yeni standartlar ortaya atıldı. Kabine daha fazla temiz hava verilerek standartlar korunuyor.

KATMANLI ANLAYIŞTA NELER VAR

Yolcular ileriye bakarken ve çok az hareket ederken sınırlı yüz yüze etkileşim.

Koltuk arkalığının bir sıradan diğerine hava hareketine fiziksel bir engel görevi gören etkisi.

Genelde tavandan zemine aşağı doğru yönlendirilen bölümlü akış tasarımı ile ileri-geri hava akışının en aza indirilmes

Kabine gelen yüksek oranda temiz hava. Çoğu uçakta, hava değişimi saatte 20-30 kez yapılır ve bu, ortalama ofis alanı (saatte ortalama 2-3 kez) veya okullarla (saatte ortalama 10-15 kez) çok avantajlıdır.

% 99,9’dan fazla bakteri / virüs giderme verimlilik oranına sahip olan HEPA filtrelerin kullanılması, kabine giren hava beslemesinin mikropların girmesine yol açmamasını sağlıyor.

İMALATÇILAR NE DİYOR

IATA daha önceden hazırladığı simülasyonlar ile kabindeki risk oranının düşüklüğünü ortaya koymuştu. Bu durum üç büyük uçak imalatçısı Airbus, Boeing ve Embraer tarafından da onaylanmış durumda.

AIRBUS

Airbus, kabin hava akışı içindeki öksürük hareketinden kaynaklanan damlacıkların nasıl olduğunu görmek için bir A320 kabinindeki havanın son derece hassas bir simülasyonunu oluşturmak için CFD’yi kullandı. Simülasyon hava hızı, yön ve sıcaklık gibi parametreleri saniyede 1.000 defaya kadar kabinde 50 milyon noktada hesapladı.

Airbus daha sonra aynı araçları, aralarında altı fit (1,8 metre) mesafe bırakan birkaç kişi ile uçak dışı bir ortamı modellemek için kullandı. Sonuç, potansiyel maruziyetin bir uçakta yan yana oturduğunda ofis, sınıf veya market gibi bir ortamda altı fit uzakta kalmaya göre daha düşük olmasıydı .

Airbus Engineering ve Airbus Keep Trust’ın lideri Bruno Fargeon, “Mevcut en doğru bilimsel yöntemleri kullanan çok sayıda, son derece ayrıntılı simülasyonlardan sonra, uçak kabininin kapalı kamusal alanlardan çok daha güvenli bir ortam sunduğunu ortaya koyan somut verilere sahibiz. Havanın sirkülasyonu, filtrelenmesi ve uçaklarda değiştirilme şekli, yan yana oturduğunuzda yerde altı fit uzakta duracağınız kadar korumaya sahip olduğunuz tamamen benzersiz bir ortam yaratıyor.”

BOEING

Boeing araştırmacıları, CFD’yi kullanarak, öksürük ve solumadan kaynaklanan parçacıkların uçak kabininde nasıl hareket ettiğini izledi. Maskeli ve maskesiz öksüren yolcu, orta koltuk dahil olmak üzere çeşitli koltuklarda bulunan öksürük yolcu ve yolcuların baş üstü havalandırmalarının (gazlar olarak bilinir) farklı varyasyonları açık ve kapalı olmak üzere çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldı.

Boeing’in Kabin Tasarımı baş mühendisi Dan Freeman, “Bu modelleme, diğer yolcuların nefes alma boşluğuna giren öksürük partiküllerinin sayısını belirledi. Daha sonra benzer bir senaryoyu ofis konferans odası gibi diğer ortamlarda karşılaştırdık. Havadaki partikül sayımına göre, bir uçakta yan yana oturan yolcular, tipik bir bina ortamında birbirinden yedi feet (veya iki metreden) fazla uzakta durmakla aynıdır”

EMBRAER

Embraer, CFD, kabin hava akışı ve tam ölçekli kabin ortamı testinde doğrulanan damlacık dağılım modellerini kullanarak, bu değişkenleri ve etkilerini ölçmek için farklı uçağımızdaki öksürük yolcuları ve farklı uçağımızdaki hava akışı koşullarını göz önünde bulundurarak kabin ortamını analiz etti. 

Embraer’in tamamladığı araştırma, uçak içi aktarım riskinin son derece düşük olduğunu ve meydana gelmiş olabilecek uçuş içi aktarımlara ilişkin gerçek verilerin bu bulguları desteklediğini gösteriyor.

Embraer Mühendislik, Teknoloji ve Stratejiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Luis Carlos Affonso, “İnsanın seyahat etme, bağlantı kurma ve sevdiklerimizi görme ihtiyacı ortadan kalkmadı. Aslında, böyle zamanlarda, bizim Bugünkü mesajımız, uygulanan teknoloji ve prosedürler sayesinde güvenli bir şekilde uçabilirsiniz – tüm araştırmalar bunu göstermektedir.Aslında, ticari bir uçağın kabini, bu sırada herhangi bir yerde bulunan daha güvenli alanlardan biridir“

IATA Başkanı Alexandre de Juniac.

GÜVENLİK HER ZAMAN ÖNCELİKLİ

Bu araştırma çabası, hava taşımacılığına dahil olan herkesin güvenliğine olan işbirliğini ve bağlılığını gösteriyor ve kabin havasının güvenli olduğuna dair kanıt sağlıyor. Havacılık, her uçuşta güvenlik konusundaki itibarını kazanır. Bu COVID-19 zamanında uçmak için farklı değil. Yakın tarihli bir IATA araştırması, son gezginlerin% 86’sının endüstrinin COVID-19 önlemlerinin kendilerini güvende tuttuğunu ve iyi uygulandığını hissettiğini buldu.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren IATA’nın Genel Müdürü ve CEO’su Alexandre de Juniac, “Hiçbir şeyin tamamen risksiz olduğunun söylenemeyeceğini belirterek, “Covid-19 çağında güvenli bir şekilde yaşamamızı ve seyahat etmemizi sağlayacak tek bir sihirli önlem yok. Ancak uygulamaya konulan önlemlerin bileşimi, Covid-19’un uçma özgürlüklerini yenmediği konusunda dünyanın dört bir yanındaki gezginlere güven veriyor” dedi.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu tamamen ticari kaygılar düşünülerek yapılmış bir açıklama . Sağım solum önüm arkam sobe ,her açıda bir yolcu var ve son uçuşum maşallah dolmuş arabası gibiydi . Uçakta virüs bulaşma riskinin hangi mantığa göre düşük olacağını merak ediyorum . Yemekler bile sıra ile yenmiyor .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu