Uçak biletinde hangi vergi ve harçlar ödeniyor?
Eskiden havayolu şirketleri, yolcuya fiyatı verirken manüplasyon yapabiliyordu. Çünkü sadece çıplak fiyat veriliyor. 99 dolarlık bilet dendiğinde yolcu vergi ve diğer harçlarla belki de 299 dolar ödüyordu.
Sonrasında kurallar değişti. Bilet fiyatı verilirken tüm vergi-harç-biletlem gibi kalemler birlikte sunulmaya başlandı. Bilet alırken detaylarına bakarsanız aslında çıplak bilet fiyatının çok düşük olduğunu, üzerine kat ve kat vergi-harç-biletleme gibi kalemleri ödediğinizi göreceksiniz.
EK NELER ÖDENİYOR?
YAKIT HARÇLARI: Fiyatta yer alan yakıt harcı, öncelikle uçuş saatine bağlı. Uzun uçuşlarda miktar yükseliyor. Veya iç hatlarda İstanbul-Ankara ile İstanbul-Van uçuşlarında bile fark ediyor. Bu uygulamanın mucidi, petrol fiyatlarındaki hızlı hareketlerin dengelemek üzere yola çıkan British Airways. İlk olarak bilet fiyatlarına 2004’te eklenmeye başlayan ‘yakıt harcı’ sadece 4 Euro’ydu. Petrol fiyatlarının artmasıyla havayolları biletlerdeki yakıt harçlarını da giderek yükseltti. New York bileti örneğindeki gibi ana fiyatın yüzde 30’una çıkabiliyor.
HAVALİMANI VERGİLERİ: Havalimanı vergileri ise ülkelere hatta ülke içindeki havalimanlarına göre değişebiliyor. Bilette hem uçtuğunuz hem de indiğiniz havalimanı için ödemeyi fiyat içinde havayoluna yapıyorsunuz. Havayolu da bu ödemeyi havalimanı işletmecisine yapıyor.
CHECK-IN ÜCRETİ: Bazı havayolları, check-in ücretini de bilete yansıtabiliyor. On-line internet üzerinden yapılan veya havalimanındaki check-in hizmeti için de ücret ayrı olarak alınabiliyor.
GÜVENLİK GİDERİ: Özel güvenlik hizmetinin alındığı ülkelere uçuyorsanız veya bu konuyla ilgili o ülkenin ek uygulamaları varsa, güvenlik maliyeti de yolcuya bilet üzerinden yansıtılıyor.
HİZMET BEDELİ: Satın alma yaptığınızda havayoluna ödediğiniz bir ‘acentelik’ bedeli düşünebilirsiniz. Ekonomi, Business, iç-dış hat gibi bir farklı biletin ayrı ayrı hizmet bedelleri bulunuyor.