Kazada ilginç detay: Görevden erken ayrılan iki kontrolör

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), New York LaGuardia Havalimanı’nda Air Canada Express uçağı ile itfaiye aracının çarpıştığı ölümcül kazadan kısa süre önce görev yerlerinden ayrıldıkları belirlendi. Pistte meydana gelen çarpışmada, Air Canada uçağını ki pilotu hayatını kaybederken 6 yolcu da ağır yaralanmıştı.
Bu gelişmelerin tespit edilmesinin ardından FAA iki hava trafik kontrolörünü işten çıkarmaya hazırlanıyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre iki kontrolör, 22 Mart’taki vardiyalarının bitmesine yaklaşık bir saat kala kuleden ayrıldı. Böylece yoğun hava trafiğinin yaşandığı gece kulede yalnızca iki kontrolör kaldı.
Trafik yükü iki kat arttı
Fırtınalar ve operasyonel aksaklıklar nedeniyle LaGuardia’nın normalin iki katından fazla trafik yönettiği belirtiliyor.
Kazanın yaşandığı sırada bir kontrolör, müdahale için hareket eden itfaiye aracına pistten geçiş izni verirken, Air Canada Express 8646 seferine de aynı piste iniş izni verilmişti.
Çarpışmada bölgesel CRJ-900 tipi yolcu uçağının iki pilotu hayatını kaybetmiş, altı kişi ağır yaralanmıştı.
Kontrolörlerin vardiya bitmeden ayrılması sektörde “early shove” olarak bilinirken FAA, uygulamayı çalışma saati kayıtlarının ihlali olarak değerlendiriyor.
Ancak NTSB henüz kontrolörlerin erken ayrılmasının veya personel sayısının kazaya neden olduğu yönünde bir sonuca ulaşmadı.
Kazaya ilişkin soruşturma devam ediyor.










