Hem Rusya hem de ABD düşen Wagner uçağıyla ilgili ‘kasıt’ arıyor
Moskova yakınlarında 25 Ağustos’ta düşen ve içinde Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğu iş jeti sonrasında hem ABD hem de Rusya’dan ‘kasıt’ açıklaması geldi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin dahil 10 kişinin öldüğü uçak kazasına ilişkin soruşturmanın, olayın kasıtlı olarak meydana gelme ihtimalini de içerdiğini söyledi.
ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ise düşürülme emrinin Putin tarafından verdiği neredeyse kesin olduğu iddiasını ortaya attı.
Cenaze töreni yapıldı
Rusya’da düşen uçakta ölen Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin için dün cenaze töreni düzenlendi. Prigojin’in ardından uçak kazasına ilişkin spekülasyonlar devam ederken, kasıtlı düşürülme olasılığı göz ardı edilmiyor.
Moskova yönetimi, iddialar üzerine açıklama yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin dahil 10 kişinin öldüğü uçak kazasına ilişkin soruşturmanın, olayın kasıtlı olarak meydana gelme ihtimalini de içerdiğini söyledi.
‘Kasıtlı vahşet’ ihtimaller arasında
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ‘kasıtlı vahşet’ diyerek şöyle konuştu:
“Bu uçak kazasıyla ilgili durum tamamen farklı. Açıkçası kasıtlı vahşet de dahil olmak üzere farklı versiyonları var, öyle diyelim. Soruşturmanın sonuçlarını bekleyelim.
Peskov, ayrıca uçak kazasına ilişkin soruşturmanın Rusya soruşturması olduğunu, uluslararası bir incelemenin söz konusu olamayacağını da dile getirdi.
Interfax’ın haberine göre Kremlin Sözcüsü, Rus yetkililerin, Prigojin ve beraberindekilerin uçtuğu Embraer Legacy uçağının üreticisi olarak Brezilya tarafının soruşturmaya katılımını reddetmesi hakkında yorum yapma talebi üzerine şu yanıtı verdi:
Soruşturma, Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yürütülüyor. Başkan Putin buna değindi.
Bu tam da bizim soruşturmamız. Dolayısıyla bu durumda herhangi bir uluslararası soruşturmadan söz edilemez.”
ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’den açıklama
ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in ölümünün etkilerini yorumladı.
CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Emirhan Kaya’nın sorularını yanıtlayan James Jeffrey, “Prigojin’in Rusya’da dahil olduğu uçağın düşürüldüğü açık. Emri Putin’in verdiği de neredeyse kesin. Başka bir olasılığı düşünmek çok zor. ABD hükümeti hala detayları inceliyor. Bir sonuç elde edilmedi ancak herkesin de tahmin edebileceği gibi bu Putin’in Rusya’da hala popülerliğini devam ettiren Wagner hareketini durdurmak üzere aldığı bir karar diyebiliriz” dedi.
“Wagner’i Libya’da Türkiye durdurdu”
Jeffrey, “Prigojin’in ölümünün ardından Ukrayna ve Afrika’da durum değişecek mi? Bu bölgelerde nelerin olacağını düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de şunları söyledi:
“Putin’in Afrika’daki etkinliğini sürdürmek için Wagner grubunu Prigojin olmadan da kullanmaya devam edeceği aşikar. Çünkü Wagner tüm Afrika’da büyük bir başarı yakaladı. Sadece aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkeler sayesinde Libya’da bu başarıyı yakalayamadı.
Ancak Nijer, Mali ve diğer ülkelerin olduğu Sahel bölgesinde de bir başarı yakaladı. Bu da büyük bir problem. Wagner’in kullanışlılığı hakkında şunu diyebilirim. Putin, Wagner’i askeri ve diplomatik gücünü desteklemek için kullandığı ve istediği zaman reddedebileceği ‘küçük yeşil adamlar’ olarak görüyor. Şu ana kadar ABD, Fransa ve diğer batı ülkeleri Wagner’in güç, askeri destek, suikast, yolsuzluk ve suç kullanarak bu önemli bölgede istediğini almasına bir yanıt verebilmiş değil.”
“ABD’nin yaptığı büyük bir hata var”
Rusya-Ukrayna savaşını da değerlendiren James Jeffrey, “ABD, Ukrayna hakkında Rusya’nın savaşı kazanamayacağını düşünüyor. Uk- rayna karşı taarruzunu da özellikle Kırım’da Rus ikmalini keserek des- teklemeye devam ediyor. Yine de bunun nasıl devam edeceğini kimse öngöremez” dedi.
ABD’nin yaptığı büyük bir hata olduğunu kaydeden Jeffrey, “ Bunu daha önceden ABRAMS tanklarında görmüştük. Şimdi de F-16 ve ATACM uzun menzilli füzelerinde görüyoruz. ABD Ukrayna’ya ihtiyacı olan tüm silahları vermekte tereddüt edi- yor. F-16’lar hakkındaki karar verildi ancak Ukraynalıların bu uçakları kullanmasını öğrenmesi zaman ala- cak. Aynı zamanda da çeşitli NATO üye ülkeleri tek seferde en fazla 20- 30-40 uçak verebilecek. Bu yüzden sayı olarak da sınırlılar. Büyük bir değişiklik için yeterli değiller” diye konuştu. Jeffrey şöyle devam etti:
“Washington’ın tam olarak anlamadığını düşündüğümönemli şey şu; Ukrayna’ya modern silahların verilmesinin sembolik ve siyasi bir anlamı var. Putin’e NATO ve Batı olarak Ukrayna’ya verdiğimiz desteği kesmeyeceğiz. Rusya’nın kazanmasına izin vermeyeceğiz mesajı veriyor.
Ancak Washington’ın düzenli olarak belirli silah sistemlerinin Ukrayna’ya verilmesinin ertelenmesi kafa karışıklığı yaratıyor. Putin halihazırda olabilecek en saldırgan durumda. Bu yüzden yeni silahlar göndermek Putin’i provoke etmeyecek. Bu da Moskova’ya ABD’nin ve Avrupalı müttefiklerin net olmadığı, emin olmadığı mesajını gösteriyor. Belirli silah sistemleriyle ilgili sorun da işte bu, sahada nasıl kullanılacakları değil.”