HaberlerUçuş Emniyeti

Boeing’e mahkeme yolu

ABD Adalet Bakanlığı, üst üste gelen 737 Max uçaklarının kazaları nedeniyle Boeing’in yargılanabileceğini duyurdu. Mahkeme, Boeing’ten 13 Haziran’a kadar suçlamalar için cevap vermesini isterken şirketin iki ölümcül kazanın ardından cezai kovuşturmadan kaçınmasına izin veren bir anlaşmayı ihlal ettiğini kaydetti.

Havacılık tarihinin en önemli kazalarından ikisi yazılım sorunları nedeniyle meydana gelmişti. Endonezya’da Lion Air, ardından da Etiyopya Havayolları’na ait 737 Max uçakları yaklaşım 5 aylık arayla düşmüş, toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti.

Boeing hukuki süreçte ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya giderek DFA olarak adlandırılan ertelenmiş kovuşturma anlaşması imzalamıştı. Ancak bakanlık, Boeing’in anlaşma hükümlerini ihlal ettiğine kanaat getirerek savunma talep etti.

Euronews sitesinin haberine göre, bu anlaşmanın şartlarına uyduklarını savunan Boeing ise kendisini savunmayı planladığını söyledi.

Hükümet, Boeing’e 13 Haziran’a kadar yanıt vermesi talimatını verdi.

Uzun süredir beklenen adım

Kazada mağdur olan aileleri temsil eden avukat Paul Cassell, “Bu olumlu bir ilk adım ve aileler için uzun zamandır atılması gereken bir adım” dedi.

Boeing, Ocak 2021’de Adalet Bakanlığı ile 2,5 milyar dolarlık bir anlaşmaya vararak “uçağı onaylayan federal düzenleyicileri yanıltmak” suçundan yargılanmaktan kaçındı.  Boeing, olaydan düşük seviyeli iki çalışanını sorumlu tuttu.

ABD’li yetkililer ayrıca Lion Air Flight 610 ve Ethiopian Airlines Flight 302 kazalarında ölenlerin aileleriyle de görüşmeyi planlıyor.

2019 yılının Mart ayında, Etiyopya Havayolları tarafından işletilen bir Boeing 737 MAX 8, Addis Ababa’nın güneydoğusunda düşmüş ve uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Lion Air tarafından işletilen bir MAX 8’in karıştığı ilk kaza, önceki yılın Ekim ayında Endonezya’nın Java Denizi’nde meydana gelmiş ve 189 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Her iki uçak da kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüş, yapılan incelemeler daha sonra otomatik uçuş sistemiyle ilgili bir soruna işaret etmişti. Aralarında Türk Hava Yolları ve Corendon Havayolları dahil bir çok şirket 737 Max uçaklarını yere indirmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu