Savunma

Yunan Havacılık Dergisi: “İHA’lar savaşın gidişatını değiştiriyor”

Yunanistan’da yayın yapan ΠΤΗΣΗ (Flight-Uçuş) Dergisi, Azerbaycan tarafından kullanılan Türk yapımı İHA ve SİHA sistemlerinin Ermenistan’la çatışmalarda savaşın kaderini nasıl değiştirdiğini anlattı. 

ABD’nin Türkiye’ye MQ-9 Predator SİHA sistemlerini vermemesinin ardından çalışmaların başladığına dikkat çeken derginin yazarı Alexandros Theologou, “Libya ve Dağlık Karabağ’daki savaşlarda Türk İHA’ları ‘devrim’ yaptılar” diye yazdı.

(Yazı, Yunanca’dan Google Translate kullanılarak çevrilmiştir. Cümlele fazla müdahale edilmemiştir)

İlk tecrübelerin Libya’daki iç savaşta yaşandığına dikkat çeken dergi, “Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana Bayraktar TB2, General Hafter’in Trablus’un işgali konusundaki iddialı planlarını eylemleriyle engelleyerek varlıklarını hissettirdi. Türkler, başından beri Libya’yı İHA’ları için bir “test alanı” olarak görüyorlardı. Operasyonel yaklaşımları rakiplerini şaşırttı.

UÇAKLARDAN UCUZLAR

Batılı analistlere göre, Türklere bir İHA inşa etmenin ilk maliyeti 1-1.5 milyon dolardı. Ancak üretimdeki artışla birlikte birim başına maliyetin kontrol istasyonunu hesaplamadan 500.000 dolara veya altına düştüğüne dikkat çekiyor. 

Yazılım güncellemeleri ve diğer teknik değişiklikler, Bayraktar TB2’nin savaş kabiliyetini geliştirerek, Pantsir uçaksavar sistemlerinin çarpmasını önlemek için savaş alanında en iyi şekilde kullanılmasını sağladı.

LİBYA İLK ÖRNEK

Libya, modern bir savaşta dronların normal kullanımına bir örnektir. Türkler, insansız hava araçlarını bölgesel çatışmalarda test ederek onları geliştiriyor ve yeni, ev yapımı, hassas silahlarla daha büyük ve daha verimli İHA / SİHA’ların geliştirilmesine zemin hazırlıyor. Aynı zamanda gerçek iş koşullarında kullanım taktiklerini geliştirirler. 

Dağlık Karabağ bir başka “sınav” dır. Son bilgiler, Ermenilerin Azerbaycan saldırısını durdurmak için S-300 füzelerini temin ettiklerini gösteriyor. Operasyonel düzeyde geriye kalan tek şey sonucu görmektir. Bununla birlikte, pahalı bir uçaksavar sisteminin, silahlı dronlar dışında, dostça kayıplar açısından ucuz bir savaş veren rakip sarf malzemesi “orduları” ile işin içine girmesi, düşünceye destek veren bir şeydir.

Türk İHA’larının neler yapabileceğini düşünmek bir yenilgi değil, harekete geçme motivasyonudur. (Türkiye’nin elindeki İHA’ları kastederek) Komşunun daha büyükleri var, bunlar sadece oyuncak. Evet, insansız hava araçları çok tehlikeli olabilir ama tedavi edilemez değildir. Hiçbir silah yoktur – nükleer hariç. Ancak bunlarla başa çıkmak için gönül rahatlığı değil planlama gerekir”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu