Murat İkinci ilk kez açıkladı: UMTAS-GM adlı yeni bir füze geliştiriliyor
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, UMTAS-GM adlı yeni bir füze geliştirildiğini açıkladı.
Halihazırda Roketsan tarafından yürütülen 40’a yakın gizli projeye yönelik soruyu yanıtlayan İkinci, “Roketsan biliyorsunuz özellikle ihracat odaklı olarak büyümesine devam ediyor. Biz ihracattan elde etmiş olduğumuz bütün geliri, bütünüyle altyapımıza yatırım olarak ve yeni projelere Ar-Ge kaynağı olarak yansıtmaya çalışıyoruz. Bu 40 proje, gelecekte silahlı kuvvetlerimiz başta olmak üzere; uluslararası alanda ihtiyaç duyulacak bütün ürünleri geliştirmek için, kendi Ar-Ge kaynağımızla başlattığımız projeler.
Bunlar çok ciddi, önemli projeler. Ama prototip aşamasına gelene kadar biz bunlarla ilgili herhangi bilgi vermemeyi tercih ediyoruz. Bunlardan bir tanesi, şu anda prototipi bitmiş olan ve denemeleri devam eden UMTAS‘ın uzun menzilli olan UMTAS-GM versiyonu. UMTAS-GM versiyonu, özellikle helikopterler üzerinden atış yeteneği ile, kara araçlarından atış yeteneği ile aslında UMTAS tanksavar füzemizin menzilini çok daha üst noktalara taşıyacak.
UMTAS-GM’de Hedef: Yıl sonu seri üretim
Buradaki hedefimiz, aslında uluslararası alanda hem pazar payı yüksek olan hem de silahlı kuvvetlerimize avantaj sağlayacağını düşündüğümüz bir ürünü, kullanıma en kısa sürede vermek. Hedefimiz, bu sene sonuna doğru seri üretim aşamasına gelmiş bir UMTAS-GM ile de inşallah kullanıcılarımızın karşısına çıkmayı hedefliyoruz.
Bu ismini söylemediğimiz 40 tane proje, her biri kendi takvimleri içerisinde, kendi mühendislerimizin gayretleriyle devam ediyor. Aslında bizi takip etmeye devam edin diyeceğim, bu projelerin sonuçlarını aldıkça; birinci öncelikli olarak kendi kamuoyumuzda, ikinci öncelikli olarak Dünya ile bunları paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.
SavunmaSanayiST’den Anıl Şahin’in özel haberinde; Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından ilk kez açıklanan UMTAS-GM Füzesi ile esasında Türkiye’nin uzun süredir devam eden görüş ötesi menzilli tanksavar füzesi ihtiyacı milli imkanlarla karşılanacak. UMTAS-GM’nin hem ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin hem de kara konuşlu tanksavar birliklerinin ana vurucu gücünü oluşturması bekleniyor.
Bir anlamda Türkiye, İsrail üretimi Spike-NLOS’a bir rakip çıkarıyor denilebilir.
UMTAS-GM’ye kadar Roketsan, 8 kilometre menzilli IIR arayıcı başlıklı UMTAS ve lazer arayıcı başlıklı L-UMTAS Füzeleri’ni geliştirmişti. UMTAS-GM’nin menzilinin, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından da aktarıldığı üzere çok daha yüksek olması bekleniyor.
Ancak asıl farklılık, arayıcı başlıkta olabilir… Çünkü belirli bir menzilden sonra IIR yani görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık, atmosferik şartlardan ötürü pek tercih edilmiyor. Human-in-the-loop özellikle olması beklenen UMTAS-GM için Roketsan ciddi bir arayıcı başlık çalışması gerçekleştirdi desek herhalde yanılmayız…