İşte MAM-T’nin özellikleri
Roketsan tarafından geliştirilen MAM mühimmat ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk atışını Akıncı’da yaparken gözler mühimmatın özelliklerine çevrildi. Akıncı TİHA’nın paylanundan ayrıldıktan sonra kanatlarını açan mühimmat İHA’larda 30 kilometre menzile ulaşabilecek. MAM-T aynı zamanda uçaktan da atılabilecek.
Küresel konumlama ve ataletsel navigasyon sistemleri (KKS/ANS) ile desteklenebilecek ara safha güdüm yeteneklerinin yanında, Blok-1 konfigürasyonunda hareketli ve sabit hedeflere karşı yüksek hassasiyet sağlayan mühimmat, yarı aktif lazer arayıcı başlığa da sahip.
İHA’dan 30 kilometre menzile sahip olan MAM-T, hafif taarruz uçaklarından 60 kilometre ve savaş uçaklarından da atıldığında 80 kilometre menzilli olacak.
İSMAİL DEMİR: “ÜÇ MAM MÜHİMMATI İLE DENENDİ”
MAM-T’nin başarılı atış testi sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir “SİHA’larımızın yeni vurucu gücü MAM-T Daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil için geliştirilen MAM-T mühimmatımızın ilk test atışı AKINCI TİHA’dan başarıyla gerçekleştirildi. İlk defa MAM-T yanında MAM-L ve MAM-C ile beraber 3 mühimmatla kalkıp hepsinin patlayıcı başlıksız test atışlarını başarıyla gerçekleştiren AKINCI envantere girmek için gün sayıyor. Başta, Baykar ve Roketsan olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.
MURAT İKİNCİ: “YÜKSEK HARP BAŞLIĞI”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise “Kısaca MAM olarak isimlendirdiğimiz Mini Akıllı Mühimmat ailemiz, geldiğimiz noktada dünyadaki muadillerinden çok daha önde bir konumda. İHA’larda görev süresini maksimuma çıkaran MAM ailemizin yeni üyesi MAM-T de yüksek harp başlığı kapasitesi ve yüksek menzil performansıyla, ülkemizin yeni tip İHA filosunu yine dünya standartlarının üzerinde bir etkinlik ve güce ulaştırmış olacak.
“Türkiye, yerli ve milli kaynaklarıyla, farklı görevleri icra edebilecek kabiliyetlerle donatarak son teknolojiyle geliştirdiği insansız hava araçlarında, bugün artık küresel bir güç olmuş durumda. Yakın tarihte TSK tarafından kullanılmaya başlaması planlanan AKINCI İHA platformunun kabiliyetleriyle uyumlu olarak geliştirdiğimiz MAM-T, daha uzun görev süresi ve daha yüksek menzil performansıyla göreve hazır olduğunu kanıtladı”
2021’DE SERİ ÜRETİME GEÇECEK
Mühimmatı Akıncı’ın hizmete girmesiyle birlikte envanterde yer alması planlıyor. Halen uçuş testleri üç prototip ile süren Akıncı için hedef bu yılın ikinci yarısı. Roketsan da seri imalatını bu gelişmeler ışığında gerçekleştirerek çalışmalarını hızlandırdı.
Murat İkinci seri imalatla ilgili olarak “Bu yılın ikinci yarısında tam kapasiteyle seri üretime geçmeyi öngörüyoruz” diye konuştu.