Yerli Savunma Sistemleri

AKINCI KGK ile Sinop’ta vurdu

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yürütülen liderliğinde yürütülen AKINCI projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), mühimmat entegrasyon sürecinde önemli bir aşamayı daha başarıyla tamamladı. AKINCI, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KGK (Kanatlı Güdüm Kiti) kullanarak atış yaptı.

HASSAS VURUŞ

14 Haziran 2022 Salı günü Çorlu’dan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KGK-SİHA-82 (Kanatlı Güdüm Kiti) mühimmatı ile havalanan Bayraktar AKINCI, Sinop açıklarında deniz üzerinde belirlenen koordinata yönelik gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı. AKINCI’nın üzerindeki elektro-optik kamera ve yerde bulunan telemetri antenleri, 340 kg. ağırlığındaki mühimmatın 30 km. uzakta bulunan hedefi yüksek hassasiyetle vurduğunu teyit etti.

KANATLI GÜDÜM KİTİ

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KGK, mevcut güdümsüz 500 lb’lik MK-82 ve 1,000 lb’lik MK-83 genel maksat bombalarını uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren ANS / KKS’li kanatlı bir güdüm kitidir. Mevcut bombalara, 110 km’nin üzerinde bir mesafeden atıldığında bile yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazandırmaktadır.

Böylelikle uçaklar tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlayabileceklerdir. Bizim kullandığımız (KGK yok iken) ithal muadili ABD üretimi JSOW’dur.

KGK, tıpkı HGK’da olduğu gibi istenildiği taktirde lazer arayıcı başlık ile donatılabilmektedir.

Menzil:
Yüksek İrtifa: 110km+
Alçak İrtifa: 37km

Sapma (CEP):
ANS/KKS: <6m

Yetenekleri:

  • Kanatları sayesinde kuyruk kitlerine göre arttırılmış menzil
  • Uçağa hava savunma sistemlerinden korunması için uzak mesafe sağlayabilme
  • Gece-gündüz her türlü hava koşulunda çalışabilme
  • Tümleşik ANS/KKS (INS/GPS) ile hedefi hassas vurabilme kabiliyeti
  • Kriptolu (karıştırmaya daha dayanıklı) veya kriptosuz askeri KKS (GPS) kullanma olanağı
  • F-16C Blok40 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına sertifiye
  • Hedef/yol noktalarının ve vuruş açısının önceden planlanabilme yeteneği
  • Pilot tarafından fırsat hedeflerinin uçaktan mühimmata yüklenebilmesi
  • Yol noktası takip edebilme
  • MIL-STD-1760 standardı ile uyumluluk
    • Test Cihazı ile alt sistem seviyesine kadar test edilebilme yeteneği

İRTİFA REKORU SAHİBİ

Geçtiğimiz günlerde Roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki hedefe yönelik başarılı bir atış testi gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, aynı zamanda milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunun da sahibi. Test uçuşlarına devam eden Bayraktar AKINCI B TİHA, 11 Mart 2022’de gerçekleşen test uçuşunda 40.170 feet yüksekliğe çıkarak havacılık tarihimizin irtifa rekorunu kırmıştı. 

OPERASYONEL GÖREVDE

29 Ağustos 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA’lar hâlihazırda güvenlik güçlerimiz tarafından aktif olarak operasyonel görevlerde kullanılıyor. Şu ana kadar güvenlik güçleri envanterine 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA girdi. 

ÜÇ ÜLKE İLE İHRACAT SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Bayraktar AKINCI TİHA için şimdiye kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. İlk milli İHA ihracatını 2012’de gerçekleştiren Baykar, 2021’de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını tamamlayarak gelirlerinin %80’den fazlasını ihracattan elde etti. Milli TİHA Bayraktar AKINCI’ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu