Yerli Savunma Sistemleri

Akıllı Taş ile sınır güvenliği

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Mamtaş, geliştirdiği akıllı taş ise çeşitli tesis veya sınır bölgelerinde güvenlik sağlanması için özgün bir ürün geliştirdi. Doğal taş görünümüne sahip ‘akıllı taş’, içindeki 150 gramlık sensör paketi ile 10 yıla kadar görev yapabiliyor.

Sahadaki canlının türünü tespit eden sensör, 20 kilometre menzili ile bu bilgiyi elitiyor. Mamtaş, ‘Akıllı Taş’a çok yakın bir zamanda füzyon sensör teknolojisini eklemek üzere çalışma yapıyor.

Savunma sanayi için özgün teknolojiler geliştiren Teknopark İstanbul firmalarından Mamtaş Bilişim A.Ş., Lorawan ve Bluetooth 5 tabanlı yenilikçi sivil proje Ar-Ge’leri yapıyor. Öngörülemeyen her türlü koşula adapte olabilen yazılım ve çözümler geliştiriyor.

Mamtaş, tesis ve sınır bölgelerinde güvenlik sağlayan patentli ürünü ‘Akıllı Taş’ı, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın operasyonlarda yanlarında taşıyabilecekleri 150 gramlık sensör paketi ‘Akıllı Çakıl’ ile destekliyor. Sivil projeleriyle de iddialı olan Mamtaş’ın ‘Yokaya’ markalı akıllı sürüş güvenliği, takip ve depolama sistemleri rakiplerinden üstün özelliklere sahip. Bu sistemlerden biri olan Yokaya Dolmuş’u, İstanbul’da 500 dolmuş durağı kullanıyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Gazetesi’nden Soyhan Alpaslan’a bir röportaj veren Mamtaş’ın kurucularından bilgisayar mühendisi Muhammed Talha Büyükakkaşlar, sistem ile arazide tam güvenlik sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Mamtaş nasıl kuruldu?   

İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken IoT (nesnelerin interneti) teknolojileri için ana omurgayı oluşturan Lorawan teknolojilerine odaklandım. 2017 yılında akademisyen danışmanlarımızın da desteği ile sınır ihlallerinin önlenmesi amacıyla ‘Akıllı Taş’ adını verdiğimiz bir sensör ağı geliştirdik. Patent başvurularını yaptık ve TÜBİTAK 1512 desteği ile Mamtaş’ı kurduk.

‘Akıllı Taş’ ne işe yarıyor?

Kamuflajı sayesinde çok yakından bile bir taştan ayırt edilemeyen ‘Akıllı Taş’, sızma ve baskınlara karşı sensör ağı oluşturarak güvenlik sağlıyor. Savunma ve takip yapabilen ‘Akıllı Taş’ı geliştirirken her düzeyden askeri uzmanlarla görüşüp, benzer ve istenilen verimliliğe sahip olmayan ürünleri inceledik. ‘Akıllı Taş’, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında TÜBİTAK 1512 prototipi ile saha testlerini başarıyla geçti. Son 3 yıldır ürünleştirme süreci devam ediyor.

Duvarlara da monte edilebilen ‘Akıllı Taş’, 5-10 yıl arası pil ömrüne sahip. Özel kompozit kaplaması, akıllı entegre radarı ve sismik sensörleriyle alanındaki en gelişmiş ürün. Yüksek kamuflaj kabiliyetine sahip. Sahadaki canlının türünü tespit ediyor; hızlı, güvenli, 20 km’lik iletişim menziline sahip. ‘Akıllı Taş’a çok yakın bir zamanda füzyon sensör teknolojisini ekleyeceğiz.

Akıllı Çakıl’ın görevi nedir?

Özel kuvvetlerin operasyonlarda yanlarında taşıyabilecekleri sensör paketinin adı ‘Akıllı Çakıl.’ Personel uyurken uyarıcı çember oluşturan, çalışırken sahadan veri gönderen ‘Akıllı Çakıl’, çoklu kullanım özelliklerine sahip. ‘Akıllı Çakıl’, 150 gramlık ağırlığı ile kolay taşınıyor. 

Prototip çalışmasını yaptığınız ürününüz hangisi?

Sürü İHA, İHA’ların küçük boyutlu ve ortak hareket kabiliyetine sahip yenilikçi bir versiyonu. Askeri takip ve operasyon kabiliyetine sahip olacak bu ürünümüz LPWAN alt yapısı sayesinde düşük maliyetli ve yüksek menzilli hava gücü oluşturacak. Birden çok İHA, koordine olarak kendi otonom yapay zekaları ile görev yapacak. Savunma sanayimiz için Gateway Lorawan uygulamaları ile yerlileştirme sağlamaya devam ediyoruz. 

Akıllı araç ve sürücü takip ürünleriniz neler?

2015 yılında geliştirdiğimiz araç takip sistemi ‘Yokaya’, 3 ayrı araç ve sürüş güvenlik ­­sistemini barındırıyor. Yokaya Carguard; hırsız alarmı, kaza bildirimi, vale park modu ve acil durum butonu gibi özelliklere sahip. Yokaya Fleet; ticari odaklı filo takip sistemi. Anlık bulut tabanlı takip özelliğiyle yakıt tüketimi, personel takibi, gişe geçiş takibi sağlıyor. Yokaya Dolmuş, halen yüzlerce durakta kullanılıyor. Yokaya araç takip sisteminin depolar için uyarlanmış Akıllı Depo versiyonu, kapalı alanlarda sıfıra yakın hatayla anlık ve güvenli takip olanağı veriyor.

‘Yokaya Dolmuş’ hangi hatlarda kullanılıyor?

500 minibüs durağında kullanılıyor. Rakibi takip sistemlerinden farklı olarak anlık refleksler, uyarılar, araçların yapısına göre anlamlı veriler üretebilen özel zekaya sahip. Duraklarda; mesafe koruma, aracın zamanında gelmesi, şoförün sürüş kalitesi gibi ölçütleri raporluyor, istenmeyen durumlar için ceza puanları oluşturuyor. Tüm denetimin tek bir noktadan yapılmasını sağlıyor. Hatalı sürüşleri ve kaza yapma riskini değerlendiriyor.

“Lorawan teknolojilerinin danışmanlığını veriyoruz. Akıllı şehirlere hizmet sağlayan elektrik, su idareleri ve belediyelerle işbirliği yapıyoruz. Sokak lambalarının arızalarını tespit eden bir sistem geliştirdik. Özellikle erişimin zor olduğu yerlerde erken arıza tespiti yapabilmemiz çok önemli.”

KASKO İNDİRİMİ 

“Bir sigorta firması ile anlaşma yaparak, mobil uygulama geliştirdik. Sigortalının sürüş kalitesini bir aylık deneme süreci içinde ölçüyor ve uygun görülenlere özel kasko indirimleri yapıyorlar.” 

HAVALİMANI SERVİSLERİ

“İstanbul Havalimanı’nın servis araçlarının düzenlenmesi ile ilgili uygulamamız var. SecurKey firması ile ortak geliştirdiğimiz yazılımımız sayesinde hangi personel hangi koltuğa oturuyor, inme ve binme zaman dilimleri, servisin aylık maliyeti, servis bekleme süresi, rota optimizasyonu, karmaşık vardiyaların yönetilmesi gibi birçok detayı basitleştirdik.”

KABLOSUZ SİBER GÜVENLİK

“LPWAN ve Bluetooth 5 altyapıları ile geliştirdiğimiz IoT sensör sayesinde askeri tesislerin kamera, sensör ve takip mekanizmaları gibi siber güvenlik elemanlarının tümünü kablosuz kurmayı hedefliyoruz. Müstakil ev, üretim çiftliği, fabrika gibi mekanlarda kapsamlı güvenlik hizmeti sunan sistem ayrıca makina, parça ve servis takibi yaparak üretimin ara vermeden devam etmesini sağlıyor. Sensör, akıllı kutu özelliğiyle konut ve ticari yapıların elektrik, su ve gaz sayaçlarını, eski sayaçlarını değiştirmeye ihtiyaç duymadan uzaktan okunabilir ve müdahale edilebilir hale getiriyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu