Yerli Savunma Sistemleri

5 metre cep hassasiyetiyle balistik füze ile hedefi vurmak

Bir süredir beklenen test atışı, TAYFUN füzesi ile Roketsan tarafından Karadeniz’de yapıldı. Bu test için Karadeniz’de yaklaşık 775 kilometre uzunluğundaki deniz alanına giriş-çıkış olmaması için NAVTEX yayınlanmıştı.

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ‘Tayfun Füze Sistemi Geliştirme Projesi’ kapsamında ROKETSAN tarafından tasarlanan Tayfun’un yeni test atışı dün saat 12.37’de Rize Artvin Havalimanı’dan gerçekleştirildi.

Atış öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Atış sorunsuz yapıldı. Daha önceki atışlar 18 Ekim 2022 ve 23 Mayıs 2023’te gerçekleştirilmişti. İkinci atışta füze 500 kilometreyi aşmıştı. Açık kaynaklara göre menzil 561 kilometre olarak gerçekleşti.İlan edilen NAVTEX’e bakıldığında menzilin daha da uzadığı tahmin ediliyor. NAVTEX’te toplam 775 kilometre uzunluğundaki alan deniz trafiğine kapatılmıştı.

5 metre cep mesafesi

Normalda balistik füzelerin cep mesafeleri teknolojiye bağlı olarak çok hassas olmayabiliyor. CEP’in açılımı Circular Error Probable Yani Dairesel Muhtemel Hata. Burada isabet yetenekleri için bu tabir çok kritik bir parametre.

Burada önemli bir detay var. TAYFUN’da kullanılan “Koordinata Güdüm Sistemi” Roketsan’ın geliştirdiği çok önemli ve stratejik bir sistem.

Sistemi Roketsan, uzay alanındaki çalışmaları sayesinde geliştirdi. Biliyorsunuz Roketsan uzaya sonda füze göndermede çok önemli testlere imza atmıştı. Füzede motor ve yakıt sistemlerinden koordinatın takibi ve hedefi bulma açısından Roketsan’a önemli tecrübeler kazandırdı.

Normalde 300 ila 1000 kilometreli balistik füzeler kısa menzilli. Bu açıdan TAYFUN giderek sınırları zorluyor. Tükiye’yi bir üst lige çıkartacak orta menzilli füzeler açısından ise CENK Füzesi yeni bir sayfa açacak. Orta menzilde füzeler 1000 ila 3000 kilometre mesafeden vuruş gerçekleştirebiliyor.

Görgün: Uzun menzilli füze kabiliyetlerimiz artıyor

TAYFUN atışı sonrasında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından yapılan açıklamada, “TAYFUN, gerçekleştirilen yeni test atışıyla belirlenen menzil ve hassasiyet kriterlerini başarıyla karşıladı. Gerçekleştirilen test atışı, sistemin performans parametrelerini doğrularken, geliştirme sürecine de önemli katkılar sağladı. Türkiye’nin uzun menzilli füze kabiliyetlerini artırmaya yönelik yürütülen çalışmalar, sahada kanıtlanmış sistemlerle ilerlemeye devam ediyor. Bu süreçte emeği geçen tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu