Savunma

Türkiye’nin Ukrayna’ya gönderdiği KİRPİ’lerindeki kuleler kimin?

Türkiye Ukrayna‘ya savunma sanayii ürünleri ihracını sürdürürken, son olarak ise BMC KİRPİ MRAP’lerin yeni bir kafilesi daha Ukrayna’ya doğru yola çıktı.

Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı, yaklaşık 1 yıldır devam ediyor. Savaşın başlangıcından itibaren NATO üyesi ülkelerin ciddi silah desteğine mazhar olan Ukrayna, çok çeşitli saldırı ve savunma ekipmanları tedarik etti.

SavunmaSanayiST’den Anıl Şahin’in haberinde; savaşın başında Türkiye’den de önemli savunma teçhizatları tedarik eden Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA ve TRLG-230 Karadan Karaya Füze Sistemi başta olmak üzere birçok ekipmanı sahada kullandı. Ancak Türkiye, arabulucuk rolü sebebiyle bir süre sonra Ukrayna’ya muharip kabiliyeti olan savunma ürünlerinin ihracatını durdurdu. Buna karşılık olarak; zırhlı araç ve kişisel koruyucu ekipman gibi muharip rolü olmayan savunma ürünlerinin ihracatları ise devam ediyor.

Bu doğrultuda Ukrayna, Ağustos 2022’den itibaren Türkiye’den BMC üretimi KİRPİ Mayına ve Pusuya Karşı Dayanıklı (MRAP) Araç tedarikine başladı. İlk teslim edilen açık kuleli KİRPİ araçlarına, Ukrayna’da M2 Browning 12.7mm Uçaksavar entegrasyonu gerçekleştirildi ve manuel olarak sahada kullanıldılar.

Geçtiğimiz günlerde ise Ukrayna’ya yönelik olarak yeni bir KİRPİ MRAP teslimatı gerçekleştirildi. Demiryolu ile Romanya üzerinden Ukrayna’ya sevk edilen araçlarda, normalde üzerlerinde görmeye alışkın olduğumuz ASELSAN SARP gibi bir Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) bulunmuyordu. Ancak araçlar Ukrayna’ya ulaştıktan sonra ise yabancı bir UKSS ile teçhiz edildikleri görüldü.

Araştırdığımız zaman ise söz konusu UKSS’lerin, Romanyalı PRO OPTICA şirketi tarafından geliştirilen ANUBIS isimli UKSS olduğu karşımıza çıktı. Bu durum; araçların Türkiye’den açık kuleli olarak gönderildiği, Romanya’dan geçerken ise ANUBIS UKSS entegrasyonu gerçekleştirildiği ihtimalini güçlendiriyor.

7.62x51mm ve 12.7x99mm çapında silahlarla uyumlu şekilde çalışan ANUBIS UKSS’lere, muhtemelen Ukrayna’da M2 Browning veyahut M240 tipi silah entegrasyonu gerçekleştirilecek.

Bir diğer merak konusu husus ise Ukrayna’nın, neden ANUBIS yerine ASELSAN üretimi SARP’ı tercih etmediği. Burada önümüze birkaç ihtimal çıkıyor:

Türkiye, muharip bir platform olarak sayılacağı için KİRPİ’nin yanında SARP satışına izin vermemiş olabilir.

Ukrayna, ANUBIS tipi UKSS’leri, Romanya’dan ücretsiz şekilde tedarik etmiş olabilir.

SARP’ın mevcut sipariş hacmi, Ukrayna’ya acil bir teslimata olanak sağlamamış olabilir.

Türkiye’de birçok şirketin SARP ve ANUBIS muadili UKSS ürettiği göz önüne alındığında, Ukrayna’nın tercihinin ANUBIS’tan yana olmasında 1. veya 2. ihtimallerin öne çıktığını düşünmemize etken oluyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu