Türkiye ve Malezya arasında savunma iş birliği artıyor
Türkiye ve Malezya arasında savunma konusunda üç yeni anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi temaslar kapsamında gerçekleştirdiği Malezya, Endonezya ve Pakistan ziyaretinin ilk durağında anlaşma törenine Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de katıldı.
Hangi anlaşmalar imzalandı
Anlaşmalar, DEİK Malezya Türkiye İş Forumu’nda gerçekleştirildi. ASELSAN ile Sapura arasında haberleşme sistemleri, ASELSAN, HAVELSAN ile LUNAS Tersanesi arasında deniz platformları modernizasyonu ve HAVELSAN ile MIMOS-Techinsight arasında yapay zeka konusunda işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Desan Tersanesi çok amaçlı görev gemisi yapacak
Desan Tersanesi ile Malezya İçişleri Bakanlığı arasında 1 adet çok amaçlı görev gemisi tedariği için ön kabul mektubu, Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu (solda) ile Malezya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Awang Alik Bin Jeman (sağda) imzaladı.
Görgün: “Ortaklığımızı daha da ileri taşıyacak”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Bu işbirlikleri, savunma sanayii alanındaki ortaklığımızı daha da ileri taşıyacak” dedi.
Başkanımız Prof. Dr. Haluk Görgün’ün, Malezya Ziyareti kapsamında; DEİK Malezya Türkiye İş Forumu’nda Aselsan ile Sapura arasında haberleşme, Aselsan-Havelsan ile LUNAS Tersanesi arasında deniz platformları modernizasyonu ve Havelsan ile MIMOS-Techinsight arasında yapay zeka… pic.twitter.com/vejuUTk22Q
— SSB (@SavunmaSanayii) February 11, 2025
Anlaşmada savunma detayı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Malezya’ya resmî ziyareti dolayısıyla Malezya ve Türkiye tarafından 36 maddelik ortak açıklama yapıldı. Savunma ve havacılık ile ilgili konular ise şöyle:
“Askerî Diyalog Toplantılarının desteklediği iki ülke arasındaki savunma konularında yakın iş birliğinden ötürü takdirlerini dile getirdi. Geçen yıl savunma ürünlerinin tedariki için hükûmetten hükûmete bir mekanizmanın kurulması, savunma satın alımlarının kurumsallaştırılmasında önemli bir adım olarak kabul edildi.
Söz konusu iş birliği, savunma bilimi, teknoloji ve endüstri alanlarında faal iş birliğini vurgulayan çeşitli tedarik yollarıyla daha da ortaya konacak, böylece teknoloji transferi, ortak geliştirme ve üretim dâhil olmak üzere yeni iş birliği alanlarının araştırılmasını kapsayan stratejik bir savunma ekosistemi oluşturulacak.
Her iki taraf, savunma sanayisinde bahse konu iş birliğinin yalnızca kabiliyetleri geliştirmekle kalmayacağını, ayrıca müşterek savunma ekosistemini de güçlendireceğine inancını vurguladı.”
Mikro uydu geliştirme programı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enver İbrahim, iki ülke arasında uzay bilimi, teknolojisi ve uygulamaları alanındaki ortaklığın geniş bir potansiyele sahip olduğu konusunda mutabakata vardı. Malezya-Türkiye Ortak Uzaktan Algılama Mikro Uydu Geliştirme Programı’nın, her iki ülkenin uzay kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan stratejik öneme sahip bir girişim olduğu vurgulandı.
STM’nin Malezya için inşa edeceği 3 korvet için saç kesim töreni yapıldı
Türkiye ve Malezya arasındaki savunma projeleri
STM, “Littoral Mission Ship Batch-2 (LMSB2)” projesi kapsamında, Malezya Kraliyet Donanması için 3 adet korvet inşaası,
TUSAŞ, Malezya‘ya farklı faydalı yüklerle donatılmış dokuz (9) adetlik İnsansız Hava Aracı ANKA için anlaşma,
AIROD ile ASFAT arasında A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçaklarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin “İş Birliği Çerçeve Anlaşması”,
FNSS ile Malezya’lı iş ortağı DRB Hicom Defense Technologies Sdn Bhd. (DEFTECH) ile 257 adetlik 8X8 araç üretimi.
Malezya’da TUSAŞ’ın mühendislik merkezi
Halen Malezya’da TUSAŞ’a hizmet veren mühendislik merkezi de bulunuyor. Bu merkezle 100’e yakın Malezyalı mühendis, TUSAŞ projelerinde aktif olarak görev alıyor.