Türkiye F-16 Block 70 alımından vaz mı geçiyor?
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Çağrı Erhan, Türkiye’nin ABD’den gerçekleştireceği F-16 savaş uçağı tedarikine değinerek deprem nedeniyle bu alımın iptal edilebileceğini ifade etti. Halen onay aşamasındaki alımda Türkiye 40 adet Block 70 ile 79 adet uçağın modernizasyonu ve mühimmat alımını planlıyor.
Rus medyasının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi Çağrı Erhan, “Türkiye F-16 konusundaki kararını derhal değiştirmeli. Örneğin masada F-35 ile ilgili bir seçenek vardı. Türkiye’nin bu programdan beklentileri vardı. Şimdi Çin uçağı, Rus uçağı ve Eurofighter savaş uçağı gibi başka seçenekler de var” dedi.
Çağrı Erhan, “Depremlerden sonra Türkiye’nin F-16 talebini reddedeceğine inanıyorum çünkü maliyeti 20 milyar dolar. F-16 talebi bir hataydı çünkü bu savaş uçakları “modası geçmiş ve rekabete uygun değil”, ayrıca Kongre hala “bazı bahanelerle” bunları sağlamayı reddediyor.” dedi.
SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; Cumhurbaşkanlığı’nda “Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi” olarak görev yapan Çağrı Erhan’ın Rus basınına verdiği bu demeç, savunma sanayii gelişmelerini yakından takip eden Türk kamuoyunda ise şaşkınla karşılandı. Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, uzun süredir F-16 Blok 70 savaş uçağı alımının gerçekleşmesi için ABD ile temaslarda bulunuyor.
Türkiye’nin F-16 Blok 70 Tedarik Programı
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın acil harekat ihtiyacı kapsamında Türkiye, geçtiğimiz yıl ABD’ye bir talepte bulunmuştu. Söz konusu talep, 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 Blok 40 / 50+’ın Blok 70 seviyesine modernizasyonunu içeriyor. Ayrıca, çok sayıda mühimmat, pod ve yedek parça tedarikinin de talebe dahil olduğu tahmin ediliyor.
Acil harekat ihtiyacı talebi kapsamında ilk toplantı Aralık 2021’de, ikinci toplantı ise Şubat 2022’de gerçekleştirilmişti. Türk ve Amerikan heyetleri, son olarak 15 Ağustos 2022 tarihinde ABD’de bir araya gelmişti.