TUSAŞ’tan ‘ilk’ ANKA-3 fotoğrafı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’nın ilk fotoğrafını paylaştı. ANKA-3’ün bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’nın ilk gerçek fotoğrafı paylaştı. Yerli imkanlarla geliştirilen uçan kanat formundaki ANKA-3’ün, bu yıl içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor. Paylaşılan fotoğrafta ANKA-3’ün dış silah istasyonlarında, 2 adet Süpersonik İnsansız Hava Aracı bulunduğu gözüküyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kasım 2023’te SavunmaSanayiST.com’a yaptığı açıklamada, TUSAŞ’ın bir insansız savaş uçağı geliştirdiğini ilk kez açıklamıştı. Başkan Demir, TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı ile ilgili olarak ‘Bekleyin onu, o da hatta.” açıklamasında bulunmuştu.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre; TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. 2023’ün ikinci çeyreği içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştiriliyor.
Türkiye Yüzyılı’nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz. pic.twitter.com/hQVzY774UK
— Temel Kotil (@Temel_Kotil) March 18, 2023
ANKA-3, ağırlıklı olarak hava-yer görevleri için geliştiriliyor. Bu doğrultuda, derin taarruz (deep-strike) ve düşman hava savunmasının imhası/bastırılması (DEAD/SEAD) misyonları uçağın ana taarruz kabiliyetlerinden olacak.
ANKA-1 projesi kapsamında geliştirilen ANKA MALE İHA, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Ayrıca, şu ana kadar 3’ten fazla ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi. ANKA-2 Projesi kapsamında geliştirilen AKSUNGUR İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca 2 ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi.