KOSGEB ile ASELSAN Konya yerli tedarikçileri eşleştirecek
İş birliği anlaşması, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile ASELSAN Konya Genel Müdürü Bülent Işık arasında imzalandı. ASELSAN’ın bölgesel sanayi için 65 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği ASELSAN Konya için çok önemli bir adım olan anlaşma için KOSGEB Başkanı Kurt şunları söyledi:
Tedarikçi Geliştirme Programı
“KOSGEB olarak Türkiye’nin dört bir yanında ama öncelikli olarak savunma sanayisi firmalarımızla Türkiye’nin çok büyük firmalarıyla tedarikçi geliştirme programı başlattık. Bu program kapsamında Ar-Ge kapasitesi yüksek, teknoloji seviyesi yüksek firmalarımızın, tedarikçilerin hem sayısını arttırmak hem de bu tedarikçilerin mevcut kapasitelerin daha iyi noktaya getirmek, kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Güçlü KOBİ’leri, güçlü Ar-Ge firmalarını bu tedarikçi geliştirme programı kapsamında yeşerteceğiz.
4 Milyar Dolar İhracat
Türkiye, birçok farklı sektörde Avrupa lideri, dünya lideri bir noktaya geldi ki bunlar; yenilikçi sektörler. İşte bir güneş enerjisi konusunda artık Türkiye, Avrupa’nın bir numaralı üreticisi, dünyada dördüncü sırada ve çok hızlı büyüyor. Beyaz eşya sektöründe çok güçlüyüz, otomotivde özellikle ticari otomotivde çok güçlüyüz. Elektrikli araçlar artık Türkiye’nin çok güçlü bir şekilde gündeminde. Savunma sanayinde de birçok farklı branşta çok güçlü bir noktaya doğru ilerledi. Bu yıl itibariyle 4 milyar doları aşan bir ihracat da gerçekleştirmiş olacak.
Var Gücümüzle Çalışıyoruz
Bu, Türkiye’nin gücünü gösteriyor. KOBİ’lerimizin de bu hızlı büyüme süreçlerinde güçlü bir şekilde ayakta kalabilmeleri ve bu Türkiye’nin kutlu yürüyüşüne, Türkiye Yüzyılı’na, Milli Teknoloji Hamlesi’ne güçlü bir şekilde destek vermeleri için KOSGEB de var gücüyle çalışıyor.
Bundan sonra da ASELSAN Konya ile de bu çerçevede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hem Konya’da hem Türkiye’nin dört bir tarafından ASELSAN Konya’ya iş yapan firmalarımız, KOSGEB vesilesi ile olacak. Şu anda zaten bir tedarikçi ağları var ama bunu biz de güçlendireceğiz, KOSGEB de bunun bir parçası olacak. Biz de bir ASELSAN Konya’dan bir şeyler öğrenmek istiyoruz.
ASELSAN Konya Genel Müdürü Işık da şu değerlendirmeleri yaptı:
Kıymetli Kazanım
Eskiden KOBİ’ler daha çok üretim merkezi altyapısı, üretim ve daha uygun şirketler olarak adını adlandırılırken şimdi aslında sadece üretim ayağında değil, Ar-Ge, Ür-Ge ve proje geliştirme, yazılım konularında da gerçekten çok büyük aşama kaydettiler. Bu ülke için çok kıymetli bir kazanım. Aslında bu çerçevede bu yan sanayi ekosistemi için de çok kıymetli bir kazanım.
KOBİ’lerle İlerliyoruz
Biz ASELSAN Konya olarak Bir üretim firmasından daha çok Ar-Ge merkezli bir firmayız. Dolayısıyla ekosistemimizi tamamen KOBİ’lerden oluşturuyoruz. Onların destekleri, onların bize sağlamış oldukları çözümler çok kıymetli oluyor. Zaten projelerde de beraberlik içerisinde birlikte çalışarak onların da fikirlerini alarak ilerlemeyi de istiyoruz.
İncelemelerde Bulundular
Konuşmalardan sonra Kurt ve Işık iş birliği protokolünü imzaladı. İmzaların ardından Kurt ve Işık, ASELSAN Konya’nın üretim tesisinden incelemelerde bulundu.
Protokol Neyi İçeriyor?
KOSGEB, daha önce de ASELSAN ile yine tedarikçi geliştirme alanında iş birliğine gitmişti. ASELSAN Konya ile yapılan iş birliği de benzer bir içeriğe sahip. İmzalanan protokole göre, KOSGEB veri tabanında bulunan işletmeler ASELSAN Konya’ya yönlendirilecek. Bu işletmelerin millileştirilme potansiyeli görülen ürün projeleri ASELSAN Konya tarafından değerlendirmeye alınacak. ASELSAN Konya tarafından uygun görülen KOBİ’ler, KOSGEB’in Ar-Ge Ür-Ge İnovasyon Destek Programı veya İşbirliği Destek Programı kapsamında değerlendirilecek. Bu süreçte KOSGEB’in İşletme Değerlendirme Raporlarından da yararlanılacak.
İş birliği protokolü ile yeni tedarikçi potansiyeli olan KOBİ’lerin iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek olunacak.
Programın ardından KOSGEB Başkanı Kurt, Konya Müdürlüğünü ziyaret etti. Personel ile bir araya gelerek yürütülen faaliyetler hakkında bilgi aldı.