HİSAR-A+ teslimata hazır, sırada HİSAR-O+ var
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunmasanayist.com sitesinin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Demir, hava savunma sistemlerinde Ukrayna ile yapılan iş birliğinin yanı sıra HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ projeleriyle de ilgili bilgi verdi. Hava Savunma Sistemi’nin üstünü oluşturacak SİPER için 2022 ve sonrası hedefleniyor.
SavunmaSanayiST: Türk savunma sanayii şirketleri, Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde Katmanlı Hava Savunma Şemsiyesi’ni oluşturacak sistemlerin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. Kısa süre önce HİSAR-A ve HİSAR-O projelerinde de birtakım değişikliklerin gerçekleştirildi açıklanmıştı. Konu kamuoyu nezdinde biraz daha netleştirmek adına hava savunma alanındaki gerek uluslararası gerekse ulusal projelerdeki son durumu özetleyebilir misiniz?
Prof. Dr. İsmail DEMİR: HİSAR-A ve HİSAR-O’ya “plus” diyerek, kabiliyetlerini biraz daha arttırma yoluna gittik. Çünkü; HİSAR-A seviyesinde daha doğrusu daha önce tanımlanan HİSAR-A seviyesinde bir korunmanın, bugünkü harekat ortamında çok etkili olmayacağını düşündüğümüz için ona biraz daha kabiliyet kazandırdık. HİSAR-O da benzeri şekilde biraz daha üst kabiliyete yükseltildi. SİPER sisteminin tasarım gereksinimleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor, tasarım ortaya çıkıyor.
Tabi HİSAR-A ve HİSAR-O’da elde edilen tecrübeler de oraya aktarılarak sistemin inşası devam edecek. Şu anda bu üç proje elimizde ki dediğim gibi HİSAR-A+ ve HİSAR-O+, seri üretime çok yaklaştılar. Ama SİPER’in de hızlıca geliştirilmesi için ASELSAN, SAGE ve Roketsan, çok yakın bir iş birliği içinde çalışıyorlar. Bunun süresini mümkün olduğunca kısa vermeye çalışmıştık zaten yani 2022’ler gibi düşünüyorduk. Son bu pandemi ve ambargodan dolayı belki birkaç ay gecikmemiz olabilir. Onu da telafi etmek için çalışıyoruz.
Konsorsiyum şeklinde çalışmakla ilgili de fazla bir kültür geliştirmedik. Üç veya daha fazla şirketi bir arada yönetmek ve iş paylaşımı yapmakla ilgili de biraz gayret gerekiyor. Bu sistem de öğreniliyor. Bundan sonraki projelerde daha çoklu ve konsorsiyum kültürüne alışmış olacağız bu sayede.
RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN