HAVASOJ için TUSAŞ ile TCI el sıkıştı
Türk Hava Kuvvetleri’ne önemli bir güç katacak HAVA SOJ projesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Turkish Cabin Interior (TCI) ortaklık yapmak üzere anlaşma imzaladı. TUSAŞ’ın THY ve THY Teknik ile ortak şirketi olan TCI, kabin sistemleri konusunda özgün ürünler geliştirerek üretiyor.
Düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması hedefiyle geliştirilen Hava SOJ projesi kapsamında önemli bir adım daha atıldı.
Hava SOJ projesinde tercih edilen Kanadalı Bombardier Global 6000 uçaklarına entegre edilecek olan görev sistemleri milli imkanlar kullanılarak üretilecek. Dünya’da sadece savunma sanayiinde söz sahibi birkaç firma tarafından gerçekleştirebilecek, oldukça karmaşık ve yüksek zorluk derecesine sahip bir proje olan Hava SOJ kapsamında TCI ile gerçekleştirilen İş birliği kapsamında iç kabin tasarımı ve komponentlerinin üretim ve tedariki ile montajı iş paketlerinin yapılması hedefleniyor.İmza töreninde görüşlerini dile getiren TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil “Gerçekleştirilen iş birliği ile hali hazırda devam eden elektronik harp uçakları entegrasyon ve modifikasyonu kabiliyetimizin daha da güçlenmesini hedefliyoruz. Devletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin isterleri doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu özgün hava platformlarını ve özel görev platformlarını milli imkanlarla kazandırmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
TCI Kabin İçi sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Muhammed Hanifi Kurter ise ‘’Şimdiye kadar global havacılık pazarında Türkiye’yi gurulandırarak ülkemiz adına ilklere imza atan TCI, bu kritik ve zorlu projeyle birlikte kabiliyetlerini askeri alana taşımaktan onur duymaktadır.’’ şeklindeki açıklamasıyla proje hakkındaki görüşlerini dile getirmiştir.
TUSAŞ ana yükleniciliğinde ASELSAN ile birlikte yürütülen HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla Ağustos 2018’de başlatılmıştı. Proje kapsamında toplamda 4 adet Hava SOJ uçağının geliştirilerek silahlı kuvvetlere teslim edilmesi hedefleniyor.
Projede TCI ile yaklaşık 5 yıl olarak öngörülen bir takvime uygun olacak şekilde çalışmalar yürütülecek ve bu süre zarfında TUSAŞ ve TCI mühendisleri ortak çalışmalar yürütecek.