Havacılık TarihiSavunma

Türk bayraklı Alman uçakları

Fotoğraflar: Axel Ostermann/International F-104 Society

Bir Alman F-104 uçağı… Kuyruğunda ise Türk bayrağı… Gelin sizi 1986 yılına götürelim. Bu fotoğrafın yani Anadolu toprakları üzerinde uçan Alman F-104’lerinin hikayesini anlatalım. Ama önce Almanya ve F-104 ilişkisine bir bakalım…

Soğuk savaşın civcivli günlerinde, NATO ülkelerinin hepsinin birlikte kullanacağı bir uçak arayışı vardır. Almanya’dan Hollanda’ya, Belçika’dan İtalya’ya F-104 üzerinde karar kılınır. Tabi ki kullanıcılarından biri de 1960’ların başında Türk Hava Kuvvetleri olacaktır.

Çok alçaktan veya çok yüksek irtifadan uçabilen F-104’ler bombardıman-avcı derken bir çok görevde kullanılır. Ama asıl görevi nükleer bomba ile yapılacak taarruzdur. NATO’nun ortak uçağına bir çok görev yüklenir. İşe imalatçı Lockheed’in karıştığı rüşvet skandalı da girer. 

Ne yazık ki F-104’ler çok yüksek hızını küçük kanatlı tasarımlarından almaktadır. Tecrübesiz ve yeterli eğitimi almamış pilotların elinde F-104 tehlikeli bir uçaktır. Kazalar arka arkaya gelir. Benzer bir durum Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe için de geçerlidir. Almanlar 110 pilotunu F-104 kazalarında kaybeder. Uçağın bir başka kullanıcısı da Alman Deniz Kuvvetleri olur.

1980’lerin ortalarına gelirken Almanlar yavaş yavaş F-104’lerini emekli etmeye başlar. Kalan uçaklardan bir kısmı Türkiye’ye NATO yardımları kapsamında hibe edilir. Türk Hava Kuvvetleri F-16’ya geçiş aşamasında F-104 bu sürecin tamamlanmasına kadar önemli bir rol oynar.

Alman Deniz Kuvvetleri’nin kalan son F-104 filolarından biri de MFG2’dir. 10-18 Temmuz 1986 tarihlerinde filo Bandırma’da bulunan 161. Filo’nun değişim programında konuğu olur. 

International F-104 Society’nin sitesindeki bilgilere göre 6. Ana Jet Üs Komutanlığı’na 4 uçak intikal eder. Bunlar, RF-104G (seri no: 21+19), F-104G (26+78) ve iki adet çift kişilik eğitim modeli TF-104G (27+81 ve 28+25) uçağıdır. Bazı uçakların kuyruğunda ise Alman bayrağının altında bir Türk bayrağı da jest olarak boyanır. 

Önce bir Türk TF-104 (5722 kuyruk numaralı) uçağının eşliğinde Alman pilotlar çevre tanıma uçuşuna çıkarlar. Hatta kol uçucularından biri olan Alman Deniz Kuvvetleri’nden Axel Ostermann bu kareleri çeker. Ardından Alman MFG2 filosu pilotlarının istediği gibi bir uçuş yapabileceği bildirilir.

Alman pilotlar, Türk semalarında görev uçuşlarını gerçekleştirir. Bu uçuşlar sırasında İstanbul’un kuzeyinde Şile, Nevşehir Kapadokya gibi bölgelerde de uçuş yaparlar. Aradan geçen yıllar sonrasında bu fotoğraflar anı olarak kalır.

Türk Hava Kuvvetleri envanterine 1963’te giren F-104 uçakları, Ankara Mürted (Akıncı) 4., Bandırma 6, Balıkesir 9 ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlıkları’nda görev yaptı. ABD, Alman, İtalyan, Belçika, Hollanda ve İspanyol F-104’leri envantere girdi. F-104’ler en son Diyarbakır’da yerlerini F-16’lara bıraktı.

alman f104 2

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Alman hava kuvvetleri yerine Alman donanması yazılsa daha doğru olurdu. Zira MFG2 Alman donanmasına bağlı bir birlik.

  2. Çocukken Bandırma’da uçtuklarını gördüm. Alçak irtifadan uçan çok gürültülü uçaklardı. Onları diğerlerinden ayıran özelliği gayet parlak turuncu boyaları idi. O ayrıntıyı hiç unutmuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu