Dr. Abdullah NergizUçuş Tüyoları

Salgında bir New York uçuşu

Yazarımız Dr. Abdullah Nergiz, eşi ve oğlu ile birlikte salgın sırasında Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan New York JFK Havalimanı’na uçtu. İzlenimleri yazdı…

Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’u bir “küresel salgı hastalık” olarak tanımlamasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti.

Bu olağanüstü süreçten olumsuz bir biçimde etkilenen sektörlerin başında sivil havacılık geliyor.

Krizin ilk aylarında tamamen durdurulan uçuşlar daha sonra sık sık güncellenen bir takım şartlar dahilinde yeniden başlatıldı.

Geçtiğimiz hafta Havayolu 101 ekibi olarak uzunca bir zaman sonra yeniden uzun menzilli bir seyahat yapma fırsatı bulduk.

Samimi olmam gerekirse, İstanbul’dan New York’a olan yolculuğumuz hem bir bulmaca çözme hem de zorlu kurallara uyum sağlama mücadelesi şeklinde geçti.

İşte salgın hastalık şartları altında gerçekleştirdiğimiz uzun menzilli bir uçuşumuzun aşamaları:

Kurallar Ve Doldurulması Gereken Formlar

Öncelikle seyahat edeceğiniz ülkenin seyahat kurallarını kontrol edin. Doldurulması gereken çok sayıda form olabilir, bunları tamamlayın.

 

Havalimanına Ulaşım

Havalimanına ulaşımda biz kendi otomobilimizi tercih ettik. Arabanız otoparkta bir haftadan daha uzun bir süre kalacaksa, kısa süreli abonelik satın almanız daha hesaplı olacaktır.

Covid-19 Testi

Bir çok ülke seyahatten önce Covid-19 testi yapılmasını zorunlu tutuyor. Bunu şehirde olduğu gibi, havalimanında da yaptırmanız mümkün. Biz bu defa havalimanında yaptırdık. Ancak sonucun alınması için üç saate yakın bir süre geçtiğiniz hesaba katmanız gerekiyor.

Havalimanı Otelinde Bir Gece

Covid-19 testini havalimanında yaptırdığımız için bekleme süremiz bir hayli fazla oldu. Bu yüzden uçuşumuzu beklerken dinlenebilmek için İGA Havalimanı’nın içindeki Yotel adlı otelde geceledik.

 

Test Sonuçları Ve Check-In

Daha sonra test sonuçlarımızı yine havalimanındaki test merkezinden aldık. Sonuçların email ile dijital ortamda gönderilmemesi ve yolcunun yine oldukça uzun mesafeli bir yürüyüş sonrasında test merkezine bizzat gitmek zorunda kalması bir dezavantaj.

Bunun ardından check-in işlemimizi yaptık.

Uçuş

Uçağın içerisinde sosyal mesafeyi korumak imkânsız. Bununla birlikte, uçuş boyunca neredeyse hiç kimsenin öksürüp hapşırmaması bir nebze de olsa içimizi rahatlattı.

Yemek yerken tabii olarak maskelerin çıkarılması uçuşun hastalık bulaşması açısından belki de en riskli aşaması.

New York’a Varış

New York JFK Havalimanı’nı hayatımda ilk kez bu kadar boş gördüm.

JFK standartlarında son derece kısa bir sürede pasaport kontrol işlemimizi tamamladık.

Pasaport polisi, Covid-19 test sonuçlarına baktı. Ancak bana sorarsanız, online ortamda herhangi bir biçimde çapraz sorgulama şansı bulunmadığından, bu testlerin hiç bir anlamı bulunmuyor. Kötü niyetli birisi rahatlıkta sahte test belgesi üretebilir.

Neticede dünya olarak dengesiz bir biçimde de olsa yavaş yavaş bu hengâmenin sonuna yaklaşmış gibi görünüyoruz.

Aşılama yaygınlaştıkça, uluslararası seyahat daha da kolaylaşacak gibi görünüyor.

Özellikle ABD ile Avrupa arasındaki uçuşların yeniden başlaması, sektöre ciddi bir rahatlama getirecektir.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu