Tempest için Japonya ve İngiltere ortak sensör geliştirecek
Birleşik Krallık ve Japonya, Tempest savaş uçağı programı kapsamındaki iş birliklerini geliştirmeye devam ediyor. İki ülke Tempest için sensör üretiminde birlikte çalışacak.
İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İngiltere ve Japonya, Tempest savaş uçağı programı için özel bir sensör üzerinde ortaklaşa araştırma yapmak için bir anlaşma mektubu (LoA) imzaladı.
‘JAGUAR’ olarak bilinen evrensel radyo frekansı sensör teknolojisi; silahlı kuvvetlerin havadan, karadan ve denizden gelecek tehditleri daha iyi tespit etmesine, hedefleri hızlı ve doğru bir şekilde tespit etmesine ve düşmanlar tarafından işletilen gözetim teknolojisini reddetmesine olanak sağlıyor.
Nisan ayında başlaması planlanan projede ortak çalışma ile JAGUAR’ın, Leonardo’nun Edinburgh sahasındaki 40 yüksek vasıflı mühendislik işi de dahil olmak üzere Birleşik Krallık genelinde 75 iş yaratması bekleniyor.
Sistemin geliştirilmesinin yaklaşık beş yıl sürmesi bekleniyor. Geliştirme sürecinde Leonardo UK ve Japon şirketleri yer alacak. Ulusal uzmanlığı en üst düzeye çıkarmak için her ülkede bir tane olmak üzere iki prototip inşa edilecek.
Japonya ve Birleşik Krallık geçtiğimiz aylarda imzaladıkları bir anlaşmayla yeni nesil motor prototipi geliştirme ve geleceğin hava muharebe konseptleri ve teknolojileri üzerine çalışılması konusunda mutabık kalmıştı.
Tempest Programı
BAE Systems, Rolls-Royce, MBDA ve Leonardo şirketleri ile İngiliz hükümetinin ortaklığında geliştirme faaliyetleri devam eden 6’ıncı nesil savaş uçağı Tempest, ilk kez 2018 yılında düzenlenen Farnborough Air Show esnasında tanıtılmıştı.
2035 yılında hizmeti girmesi planlanan jet, İngiltere’yi askeri uçaklarda bir dünya gücü halin getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda İngiliz savunma sanayii şirketleri, 6’ıncı nesil bir savaş uçağı için motor, stealth tasarım, aviyonik sistemler, silah sistemleri vb. alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyorlar.
Ancak İngiltere, Tempest’i tasarlama ve inşa etme konusunda yeterli teknik ve mühendislik yeteneğine sahip olsa da, geliştirme faaliyetlerine destek olacak ve uçağı satın alacak uluslararası ortaklar olmadan projenin ekonomik sebeplerden dolayı tamamlanamayacağını açıkça belirtti.
Kaynak: SavunmaSanayiST