SOM-J deniz üstü hedefini 12’den vurdu
SOM-J atış testinde deniz üstü yapılan testler başarıyla tamamlandı. 401’nci Test Filo’suna ait F-16’dan atıla SOM-J, hedefini 12’den başarıyla vurdu.
SOM-J Projesi, Savunma Sanayi Başkanlığı idaresinde ROKETSAN yükleniciliğinde ve TÜBİTAK SAGE Ana Alt Yükleniciğinde yapılıyor.
SOM ailesinin en küçük modeli olan J serisi önemli bir atış testini daha başarıyla tamamlandı. F-16’dan yapılan test görüntülerini Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mehmet Kacır paylaştı.
Bakan, “Yeni yetenek yüklendi! Caydırıcı gücü ve etkin taarruzuyla savunma sanayimizin oyun değiştiren unsurlarından biri olan SOM-J için kabiliyet artırımı devam ediyor” ifadeleri ile paylaşımını yaptı.
İşte atış görüntüleri
F-16’DAN ATILAN SOM-J DENİZ HEDEFİNİ BAŞARIYLA VURDU
F-16’dan gerçekleştirilen su üstü hedefe karşı atış testinde SOM-J Milli Seyir Füzesi görevini başarıyla tamamladı.
Görüntüleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır paylaştı. SOM Füze ailesini TÜBİTAK SAGE tasarladı. Seri… pic.twitter.com/istJqD2ygn— tolgaozbekcom (@tolgaozbek_com) March 21, 2025
Halen kullanımdaki SOM’ların ardından F-35 için geliştirilmeye başlanan SOM-J, Türkiye’nin projeden çıkartılması ile kendine kısa zamanda yeni platformlar buldu.
Denizüstü hedefler için özel sistemlere sahip olan SOM-J, Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN, HÜRJET’in yanı sıra AKINCI TİHA ve ANKA-3 tarafından kullanılabilecek.
SOM silah sistemi ailesinin dahili silah istasyonuna sahip hava platformları için geliştirilen SOM-J varyantı, hareketli su üstü ve sabit/durağan satıh hedeflerine taarruz yeteneğine sahip.
Menzili 185 km
Özellikle yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılması planlanan füzeler 185 kilometre menzilli. Bu menzil içerisinde çok alçaktan radara yakalanmadan uçan SOM-J, yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefine yüksek bir isabet oranıyla ulaşmakta.
Toplam 500 kg ağırlığa sahip SOM-J, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı ile hassas hedefleme sağlayarak atışın ardından havadan ihbar kontrol uçaklarının koordinesi ile hedef değişikliği yapılmasına izin vermekte.
Aynı şekilde uçuş sırasında hedefe vuruş açısı ve yaklaşma irtifası gibi değişiklikler de gerçekleştirilebilmekte.