Ukrayna- Rusya savaşında Storm Shadow Seyir Füzesi’nin enkazı görüntülendi
Ukrayna- Rusya savaşı devam ederken, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin kısa süre önce kullanıma aldığı Storm Shadow Seyir Füzesi’nin enkazı görüntülendi. Füzenin, 2006 yılında üretilmiş olması ise dikkat çekti.
Birleşik Krallık, kısa süre önce Ukrayna’ya Storm Shadow Seyir Füzesi sevk etmeye başlamıştı. 250+ kilometre menzilli Storm Shadow Füzesi’ne ait enkazın görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı. Füzenin, 2006 yılında üretilmiş olduğu gözüküyor.
SavunmaSanayiST‘de yer alan haberde; Fransa’daki MBDA tesislerinde üretilen Storm Shadow Füzesi, Fransız Ordusu tarafından SCALP-EG olarak adlandırılıyor. İngiltere, bir süre önce Ukrayna’ya Storm Shadow sevkiyatına başlamıştı. Ukrayna’ya ait Su-24 savaş uçaklarına entegre edilen füzenin enkazına dair fotoğraflar ise ilk kez paylaşıldı. Paylaşılan fotoğraflarda Storm Shadow’un veya en azından bazı parçalarının, 2006 yılında MBDA Fransa’da üretildiği görüldü.
Gelişmiş güdüm ve navigasyon sistemi ile uzun menzili sayesinde Storm Shadow Seyir Füzesi, Ukrayna Ordusu’nun en stratejik silah sistemleri arasında bulunuyor.
Storm Shadow / SCALP-EG Seyir Füzesi
Storm Shadow, İngiltere ve Fransa tarafından ortaklaşa geliştirilen ve genellikle havadan fırlatılan, stealth yeteneklere sahip uzun menzilli bir seyir füzesidir. Menzili 250 kilometreyi aşan bu füze, Ukrayna’nın uzun süredir talep ettiği ABD yapımı ATACMS füzesinin 350+ kilometrelik menzil kapasitesinin hemen altında yer alıyor.,
Füze, 250 kilometrenin üzerinde bir menzile ve tandem tipi BROACH harp başlığına sahiptir. Harp başlığı, sert yapıları delmek için bir öncü zırh delici kullanır ve ardından gerektiğinde penetrasyon modu ile tetiklenebilir yani hedefi deldikten sonra patlatılabilir. Füze yönlendirme sistemi; bir ataletsel navigasyon sistemi, GPS ve arazi referansını içerir.
Ukrayna’nın Storm Shadow’u, IIR başlığından bağımsız olarak GPS/INS güdümlü olarak kullandığı tahmin ediliyor. Bu tahminin temel dayanağı ise füzeyi kullanan Su-24’ün, NATO standardı dışındaki bir hava platformu olması. Ancak haberleşme alanındaki gelişen teknolojiler sayesinde Ukrayna, GPS/INS güdümde dahi Storm Shadow ile hedefli 3-10 metre hassasiyetle vurabilir.
Öte yandan yakın gelecekte ABD’nin, Ukrayna’ya ATACMS Füzesi sevkiyatına da başlayacağı öngörülüyor.
ATACMS Füzesi
Ukrayna, uzun süredir ABD’den MGM-140 ATACMS Füzesi’ni talep ediyor. HIMARS sisteminde kullanılan bir diğer füze olan ATACMS, azami 300 kilometre menzile ve M31’e göre çok daha büyük bir harp başlığına sahip. HIMARS tarafından aynı anda 2 adede kadar ATACMS Füzesi ateşlenebiliyor.